Hilversum

Selecteer Pagina

Breiwerk en boekweit verbinden bezoekers met erfgoed tijdens Erfgoedfestival Gooi en Vecht

Breiwerk en boekweit verbinden bezoekers met erfgoed tijdens Erfgoedfestival Gooi en Vecht

Foto gemaakt door: Elganan jelsma

Breiwerk in het straatbeeld, boekweit in het wapen en in de kunst en fietsroutes langs musea. Het Erfgoedfestival Gooi en Vecht verbindt deze zomer makers, bezoekers en geschiedenis op een verrassende manier. In Hilversum zijn twee tentoonstellingen ingericht in de bibliotheek, en door de hele regio leiden negen thematische fietsroutes bezoekers langs erfgoedlocaties, gemarkeerd met kleurrijk breiwerk gemaakt door inwoners uit de streek.

“Samen laten zien hoeveel erfgoed hier is”

Het festival wordt elke twee jaar georganiseerd en is inmiddels toe aan een vierde editie. Meer dan dertig erfgoedinstellingen, musea en bibliotheken in de regio doen dit jaar mee. Regiocoördinator en initiatiefnemer Laura Grijns benadrukt het belang van samenwerking. “Het erfgoedfestival is ontstaan vanuit de wens om instellingen in de regio met elkaar te verbinden. Ieder museum heeft zijn eigen collectie en aanpak, maar samen kunnen we laten zien hoe rijk het erfgoed hier is in Hilversum en in de hele regio Gooi en Vecht. “

Het overkoepelende thema is dit jaar ‘makers’. Volgens Laura Grijns is dat bewust breed gekozen. “We zochten een thema waar iedereen zich in kan herkennen. Alles wat cultuur en erfgoed is, is ooit gemaakt. Door kunstenaars, vrijwilligers, ambachtslieden en ook gewoon door mensen thuis. Makers zijn overal.”

Breiwerk als routewijzer

Een van de meest opvallende initiatieven van dit jaar is de markering van de fietsroutes met gebreide en gehaakte lapjes. “In plaats van plastic vlaggen wilden we iets duurzaams en betekenisvol” zegt Elganan Jelsma (initiatiefnemer breiwerk en kunstenares). “Iets dat ook het maken zelf zichtbaar maakt. Zo kwamen we op het idee van het breiwerk. We hebben een oproep gedaan en al snel reageerden meer dan dertig mensen uit de regio.”

Er zijn in totaal ongeveer meer dan 400 lapjes gemaakt en die zijn op cruciale plekken langs de routes bevestigd. “We merkten meteen dat het opvalt”, vertelt Elganan Jelsma. “Mensen maken foto’s, stellen vragen en raken in gesprek. Dat is precies wat we hopen, dat erfgoed gaat leven in de wijk.”

Van boekweit tot Lego-drukwerk

In Hilversum zijn twee tentoonstellingen in de bibliotheek te zien. Meesterlijk Boekweit toont werk van vijftien kunstenaars rond het lokale thema boekweit. Elganan vertelt: “Boekweit zit letterlijk in het wapen van Hilversum. We koppelen zo lokale geschiedenis aan eigentijdse kunst. Ik heb zelf onder andere een wandkleed gemaakt van boekweit, andere kunstenaars werkten met textiel of brooddeeg.”

De tweede expositie, Van Antenne tot Zonnestraal is een speels rariteitenkabinet waarin ambacht, erfgoed en creativiteit samenkomen. “Daar zie je bijvoorbeeld drukwerk met lego, Escher-reproducties en werk van kinderen”, aldus Elganan Jelsma. “Het laat zien dat erfgoed niet stoffig is. Alles wat gemaakt is heeft een verhaal.”

Fietsen langs erfgoed

De negen fietsroutes beginnen en eindigen bij NS-stations, dankzij een samenwerking met de NS. “We willen mensen aanmoedigen om met de trein en fiets het gebied te verkennen”, verteld Laura Grijns. “De routes voeren van vestingstad tot buitenplaats, van museum tot weiland”, zegt Laura. “Het Gooi heeft zoveel moois te bieden, ook qua natuur.”

“Mensen mogen weer maker zijn”

Wat wil de organisatie dat bezoekers meenemen van deze editie? “We hopen dat mensen zich bewust worden van hun eigen wortels, van verhalen in hun omgeving”, zegt Grijns. “Maar ook dat ze geïnspireerd raken om zelf te maken. Dat je trots mag zijn op iets wat je met je handen hebt gedaan. Dat je iets toevoegt. Iets maken of het nu kunst is, een breiwerk of een gebruiksvoorwerp – dat doet iets met je en dat willen we dit jaar met het erfgoedfestival laten zien. “

Over de auteur