Hilversumse kerken luiden klokken tijdens jaarwisseling: “Om het nieuwe jaar niet in stilte te laten beginnen.”

Hilversumse kerken luiden klokken tijdens jaarwisseling: “Om het nieuwe jaar niet in stilte te laten beginnen.”

Foto: CDA Hilversum (vrijgegeven voor persberichten)

Een aantal Hilversumse kerken, waaronder de Grote Kerk en de Bethlehemkerk, zullen de kerkklokken luiden bij het aanbreken van het nieuwe jaar. Het idee is afkomstig van de lokale CDA-fractie en dient als alternatief voor vuurwerk.

De CDA-fractie van Hilversum kondigde op 17 december het initiatief aan. “De aanleiding voor het luiden van de klokken is gelegen in het feit dat vuurwerk afsteken verboden is tijdens de jaarwisseling”, vertelt fractievoorzitter Olaf Streutker. “Vandaar het idee om – net als vroeger – de kerkklokken als teken van hoop te laten klinken. We hebben niet aan nog andere alternatieven voor het vuurwerk gedacht. Het idee is juist dat iedereen thuis kan blijven en toch met elkaar verbonden is en dat kan als de klokken luiden.” Ook de klokken van het Raadhuis klinken om middernacht.

Jan Willem Meinsma (60), voorzitter van de Raad van Kerken Hilversum, is op 20 december het netwerk van kerken gaan benaderen. “Al heel wat kerken gaan de klok luiden”, vertelt hij. “De meeste kerken zien het ook als een teken van hoop, naast al de andere functies van het luiden van de kerkklok, zoals mensen oproepen om naar de kerk te gaan, tijdens samen bidden van het Onze Vader en bij overlijdens.”

Meerdere vrijwilligers komen rond de jaarwisseling in actie. “Dat we dit jaar op zoek zijn gegaan naar een gezamenlijk alternatief is mooi”, aldus Meinsma. “De kerken willen een bijdrage leveren om het nieuwe jaar niet in stilte te laten beginnen, maar met vertrouwen te verwelkomen. Het geeft daarnaast meteen energie om samen te bedenken welk nieuw en herkenbaar geluid de kerken in 2021 kunnen laten horen.”

Toch doen niet alle kerken mee aan het initiatief. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Onze Lieve Vrouwekerk en De Morgenster. “Wij werken met een beperkt aantal vrijwilligers en we hebben niemand bereid gevonden om de klokken te luiden om 00.00 uur”, vertelt een contactpersoon van de Onze Lieve Vrouwekerk. “De klokken moeten ter plekke handmatig worden aangezet en men vindt het ook niet verantwoord om op dat tijdstip, met mogelijk toch vuurwerk hier en daar, over straat te gaan.” De Morgenster kan niet deelnemen, omdat kerkklokken ontbreken bij deze kerk. “De kerken reageerden overwegend positief op de uitnodiging, alleen een deel van de kerken heeft geen kerkklok meer”, vertelt Meinsma. “In deze dagen wordt dat als erg spijtig ervaren.”

Meinsma deelt mede dat in het afgelopen jaar de kerkklokken ook op een aantal woensdagen geklonken hebben als teken van hoop in coronatijd en als uiting van respect voor alle zorgverleners. Bovendien is het luiden van de klokken tijdens Oud en Nieuw niet heel nieuw. “Dat het initiatief van het CDA kwam is op zich prima, maar al een aantal kerken laat al jaren bij de jaarwisseling de kerkklokken luiden”, zegt Meinsma. “De protestantse kerken waren het echter niet gewend om het bij de jaarwisseling zelf te doen. In vroegere jaren hadden kerkklokken een veel centralere functie.”

Hoewel het initiatief goed door de kerken is ontvangen, klinken ook tegengeluiden. Niet iedereen voelt zich namelijk nog verbonden met de kerk. Ties Grijpstra, werkzaam bij het Humanistisch Verbond ‘T Gooi, Vecht & Almere, bevestigt dit: “We hebben weliswaar plaatselijke contacten met Hilversumse geloofsgemeenschappen, maar de meeste humanisten voelen zich niet verbonden met de kerk. Persoonlijk vind ik het klokgelui op oudejaarsavond best aardig, maar misschien moeten we het uitbreiden met oproepen vanaf de moskee of trompetgeschal van humanisten en andere niet-gelovigen.”

Over de auteur

1 reactie

  1. Avatar

    Allen een mooie en rustige jaarwisseling toegewenst! Samen luiden we het nieuw jaar in 🔔!

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *