De lekkerste koffie thuis

De lekkerste koffie thuis

foto door Jester van Schuylenburch

Door de lockdown, de sluiting van de horeca en het genoodzaakte thuiswerken, snakken mensen naar hun vertrouwde kopje koffie tijdens werken. Carla Habekotté (54), barista bij Petit Café op het Mediapark, legt uit hoe je thuis de lekkerste koffie kan maken.

Habekotté is al 27 jaar barista. Ze heeft de kunst van het koffie maken geleerd van een gespecialiseerde collega, en verder door cursussen en interne opleidingen. Habekotté vertelt dat ze zelf geen koffie drinkt, maar als ze toch koffie drinkt dat ze die koffie van werk het lekkerste vindt. Zo merkt Habekotté dat mensen toch sneller koffie bij haar komen halen in vergelijking tot koffie van een automaat. Zij vermoedt dat dit komt doordat meer mensen nu een professioneler koffiezetapparaat thuis hebben staan en dus betere koffie zijn gewend.

Hoe je de lekkerste thuis koffie maakt volgens Habekotté:

Cappuccino

Eerste een espresso in het kopje maken, daarna melk opschuimen en erbij schenken. Habekotté geeft de tip dat volle melk het beste werkt.

Latte macchiato

Bij de latte macchiato doe je eigenlijk precies het tegenovergestelde van een cappuccino. Eerst de opgeschuimde melk in een doorzichtig glas. Daarna heel even de melk rust geven, vervolgens voorzichtig de espresso erbij gieten in een vloeiende beweging. Doe voordat je de opgeschuimde melk erbij schenkt er een klein bodempje koude melk in. Dit kan het laagjeseffect van de Latte macchiato iets bevorderen.

Habekotté vertelt vervolgens dat je in de melk koffiesiropen kan mee opschuimen zoals: speculoos, vanille, karamel of creme brulee.

Als tip geeft de barista te kiezen voor fairtrade koffiebonen.

Ook heeft Habekotté een eigen bedachte koffie. Deze is te maken door op een espresso slagroom te spuiten, vervolgens over de slagroom crème brûlée siroop gieten en in de slagroom een koekje te leggen. Habekotté doet meestal als koekje een kletskop maar het kan ook met een ander koekje.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *