Op vrijdag 27 juni is in Hilversum het eerste ADHD-café voor volwassenen geopend. In de regio Gooi en Vechtstreek bestond nog geen laagdrempelige ontmoetingsplek voor deze doelgroep. Het café biedt ruimte voor herkenning, uitwisseling en verbinding.
Waar in andere delen van het land de ADHD-cafés al langer bestaan, bleef het Gooi tot nu toe leeg op dat gebeid. Dat verandert met de eerste editie van het nieuwe eetcafé in Hilversum. De bijeenkomst is bedoeld voor mensen met ADHD of ADD, maar ook hun naasten. Het idee is dat zij samenkomen om met elkaar te eten en ervaringen uit te wisselen. De setting is informeel en moet vooral uitnodigen tot contact. Het café is bedoeld als een veilige plek waar mensen zichzelf kunnen zijn, zonder zich aan te hoeven passen.
Het plan voor een ADHD-café ontstond omdat er iets miste. De initiatiefneemster, Jaqueline van Oostveen, merkte dat er voor veel doelgroepen allerlei bijeenkomsten of ontmoetingsplaatsen zijn, maar dat volwassenen met ADHD vaak buiten beeld blijven. ‘Je hoort wel eens iets over kinderen met ADHD, maar over volwassenen eigenlijk nooit’, vertelt van Oostveen. ‘In de hele regio is er eigenlijk gewoon niets’.
Omdat ze zelf over een geschikte locatie beschikt, besloot ze in actie te komen. ‘Als ik een plek heb, waarom zou ik dan wachten op iemand anders?’.
De bijeenkomsten zijn gekoppeld aan Impuls & Woortblind, een landelijke organisatie voor mensen met ADHD, dyslexie en dyscalculie. De eerste editie heeft op vrijdag 27 juni plaatsgevonden van 17.00 tot 19.00. Het is de bedoeling dat deelnemers zelf hun eten meenemen. ‘Dan heb je iets om te doen, dat maakt het ook makkelijker om contact te maken’, legt van Oostveen uit.
Volgens haar is het doel vooral om een groep op te bouwen. Zo kunnen mensen zich gaan herkennen in elkaars ervaringen en ook steun vinden in die herkenning. ‘ADHD wordt vaak verkeerd begrepen. Mensen denken dat je iets expres niet kan of doet, terwijl mensen met ADHD simpelweg moeite hebben met dingen. Er is gewoon heel veel onbegrip, omdat mensen niet snappen hoe jouw hoofd werkt’. Het gaat er in het ADHD-café dus vooral om onderlinge steun. ‘Je hoeft hier niks uit te leggen, mensen begrijpen je meteen’.
In andere steden bestaan deze cafés al langer. Anne Weijtens gaat sinds een halfjaar naar een ADHD-café in Utrecht. ‘Het is echt fijn om daar te komen en even begrepen te worden’, vertelt ze. ‘Je hoeft niets uit te leggen en je wordt niet raar aangekeken. Het is laagdrempelig en ik voel me nooit ergens tot verplicht. Voor mij geeft het steun en het gevoel dat ik ergens bijhoor, daarnaast is het vooral heel gezellig’.
Wat er verder precies gaat gebeuren met het ADHD-café in Hilversum, hangt af van de groep. In oktober, tijdens de ADHD Awareness Month, staan alvast lezingen gepland. Maar verder wordt er voornamelijk geluisterd naar de behoefte van de deelnemers. ‘Het is vooral luisteren naar wat de mensen willen. Ik hoop dat we op langere termijn een netwerk kunnen bouwen, dat we elkaar weten te vinden en meer begrip kunnen creëren. Samen sta je sterker’, vertelt van Oostveen.
Naast de bijeenkomsten is er ook een WhatsApp-groep aangemaakt. Daar kunnen deelnemers buiten de avonden om contact houden, vragen stellen, of tips delen.
Het belangrijkste is dat er uiteindelijk een plek komt waar mensen zich welkom voelen. ‘Een plek waar je niet hoeft uit te leggen waarom iets lastig is, of waarom je hoofd op een bepaalde manier werkt. Maar dat iemand je gewoon begrijpt, dat is al heel wat.’