Het aantal meldingen van huiselijk geweld dat binnenkomt bij de stichting Veilig Thuis in Hilversum daalt al jaren, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Zo kwamen er in 2019 nog 675 meldingen binnen, in 2023 was dat aantal gedaald naar 485. Het aantal daalt zelfs harder dan het Nederlands gemiddelde. Op het eerste oog lijkt dit positief, betekent het dat de zorg in Hilversum op de goede weg zit?
De afgelopen jaren is het aantal meldingen van huiselijk geweld voornamelijk gedaald, met een kleine stijging in 2022. Gemeten vanaf 2019 is het aantal meldingen vier jaar later met zo’n 18 procent afgenomen. Het gemiddeld aantal meldingen in Nederland is in dezelfde periode met ongeveer 5 procent gedaald. De cijfers laten dus zien dat Hilversum sneller vooruitgang boekt dan veel andere gemeenten. Toch betekent dit niet per se dat het aantal gevallen van huiselijk geweld daadwerkelijk is afgenomen.
Meldingen van huiselijk geweld mogen vanwege privacyredenen pas worden opgenomen in de cijfers als er minimaal tien keer melding van is gedaan. Daardoor blijven kleinere aantallen buiten beeld. Daarnaast wordt er ook lang niet van alle gevallen melding gemaakt. De werkelijke omvang van het probleem is daardoor moeilijk vast te stellen.
Claire van Zuiden werkt bij Veilig Thuis Gooi en Vechtstreek, waar onder andere Hilversum onder valt. Ze vertelt dat ze blij is met de dalende trend, maar plaatst daar wel een kanttekening bij. ‘Het betekent niet per se dat er daadwerkelijk minder gevallen zijn van huiselijk geweld, maar deze cijfers zeggen wel iets,’ legt ze uit. Volgens haar zou het kunnen dat het aantal gevallen hoger ligt dan het aantal meldingen, omdat er in veel situaties geen melding wordt gedaan. Toch denkt ze niet dat het verschil groot is. ‘We doen hard ons best om de drempel voor het maken van een melding zo laag mogelijk te maken. Daarnaast krijgen we ook geen signalen binnen dat veel gevallen niet worden gemeld. Ik denk echt dat we goed bezig zijn in onze regio en dat het aantal gevallen daadwerkelijk sterk aan het dalen is.’
Judith Meijer van Buurtteam Hilversum Zuidwest denkt dat mensen vaker alternatieve routes gebruiken om over huiselijk geweld te praten. ‘Mensen komen ook bij ons met vragen of zorgen over hun thuissituatie. Ze willen eerst hun verhaal kwijt en zoeken niet altijd direct officiële hulp,’ zegt ze. Volgens haar hoeft het dus niet zo te zijn dat er minder problemen zijn, maar dat er op een andere manier hulp wordt gezocht. Toch is ook zij positief over de ontwikkeling. ‘De zorg en hulp in Hilversum is goed, ook op het gebied van huiselijk geweld. We zijn zichtbaar in de wijk, en dat maakt het voor mensen makkelijker om hulp te vragen.’
Toch blijft het lastig om conclusies te trekken op basis van de cijfers alleen. De meldingen bij Veilig Thuis nemen af, maar dat betekent niet automatisch dat er ook echt minder huiselijk geweld plaatsvindt. Sommige mensen zoeken hulp via andere wegen, zoals buurtteams of vertrouwenspersonen, waardoor niet alles geregistreerd wordt bij één instantie. Ook wordt niet elk geval gemeld, bijvoorbeeld uit angst of schaamte. Tegelijkertijd doen organisaties hun best om de drempel voor meldingen zo laag mogelijk te maken. Ondanks de positieve trend in de cijfers, is het dus belangrijk om alert te blijven. Want pas als iedereen zich veilig voelt om hulp te zoeken, kan er echt gesproken worden van een daling die telt.