Hilversum

Selecteer Pagina

Hoge temperaturen in aantocht: Hoe overleef je de hitte?

Hoge temperaturen in aantocht: Hoe overleef je de hitte?

 

De zwembaden worden opgezet en de ventilatoren uit de kast gehaald. Met dagen in het verschiet waar het kwik kan oplopen tot wel 38 graden is het zoeken naar verkoeling. Hoe kom je het beste deze warme dagen door? En wat moet je nou wél, of juist níét doen?

 

Het Nationaal Hitteplan wordt geactiveerd, wat betekent dat het RIVM waarschuwt voor de risico’s van de hoge temperaturen. Vaak gebeurt dit bij temperaturen van boven de 27 graden, gedurende meerdere dagen. Vooral ouderen en jonge kinderen vallen onder de risicogroep. De oproep is helder: wees voorbereid en zorg voor jezelf én elkaar.

 

Maar wat kun je zelf doen om deze snikhete dagen zo goed mogelijk door te komen? GGD Gooi en Vechtstreek geeft een aantal eenvoudige maar belangrijke adviezen. “Houd in ieder geval je ramen en deuren zoveel mogelijk dicht om de warmte buiten te houden,” zegt woordvoerder Lotte van Dijk. “Ventileer alleen ‘s avonds als de temperatuur wat is gedaald. Doe overdag de rolluiken of zonwering naar beneden. Heb je die niet, gebruik dan een schaduwdoek of laken om voor je raam te hangen.”

 

Ook fysieke inspanning kun je volgens de GGD beter vermijden. “Sla je sporttraining een keertje over of verplaats die naar een moment op de dag dat de zon niet fel schijnt.” Vooral tussen 12.00 en 17.00 uur is het buiten op z’n heetst. En natuurlijk: “Drink genoeg water. Ook als je geen dorst hebt is het verstandig om toch regelmatig een slokje te nemen.”

 

Woon je midden in de stad? Dan kan het nog warmer aanvoelen. Stenen, beton en asfalt houden namelijk warmte vast, waardoor het ook ’s avonds nauwelijks afkoelt. Wie even wil ontsnappen aan die stedelijke hitte, kan het beste de schaduw van een park opzoeken. Bomen zorgen voor natuurlijke verkoeling en een groene omgeving voelt meteen een stuk frisser aan dan een zonovergoten stoep of plein.

 

Naast mensen moeten ook dieren goed beschermd worden tegen de hitte. Yara Willems van de Dierenbescherming roept op om extra alert te zijn op je huisdieren. Veel dieren kunnen niet zweten zoals mensen dat doen, en raken dus hun warmte minder goed kwijt. “Laat je hond niet uit op het heetst van de dag, maar ga vroeg in de ochtend of later op de avond een rondje lopen,” luidt het advies. En zorg natuurlijk dat er altijd vers drinkwater beschikbaar is.

 

Eén waarschuwing keert elk jaar terug, maar blijft helaas actueel: laat je huisdier nooit achter in een geparkeerde auto. Ook niet voor heel even. Een stilstaande auto in de zon kan razendsnel veranderen in een oven. Honden kunnen binnen enkele minuten oververhit raken. Elk jaar overlijden er dieren aan de gevolgen van hittestress in de auto – een drama dat eenvoudig te voorkomen is.

Over de auteur