Van alle wijken die Hilversum kent, was de wijk Kerkelanden in Hilversum vorig jaar veruit het meest vergrijsd. Uiteraard is er voor die mensen goede zorg nodig, wat makkelijk bereikbaar zou moeten zijn, maar in Kerkelanden leggen de inwoners gemiddeld meer afstand af naar een huisarts dan in de rest van Hilversum. Hoe zorgt men ervoor dat zorg bereikbaar blijft in een wijk die juist hard aan het vergrijzen is?
De wijk Kerkelanden ligt ten zuidwesten van Hilversum. Uit cijfers van gemeente Hilversum is gebleken dat kerkelanden vorig jaar de meest vergrijsde wijk uit Hilversum was. De wijk telt zo’n 5700 inwoners, waarvan er zo’n 1800 mensen 65 jaar of ouder zijn. Dit is een momentopname van 2024, nu staat Hilversumse meent op nummer 1 qua vergrijzing, maar, Kerkelanden blijft de wijk met de meeste oudere mensen, die een langere afstand dan gemiddeld moeten afleggen om überhaupt naar een huisarts te kunnen gaan. Zoals in de tabel wordt aangegeven zijn dit de cijfers van vorig jaar.
Bron: gemeentehilversum.nl
Volgens cijfers van het CBS van dit jaar, is de gemiddelde afstand die een persoon af zou leggen naar een huisartspraktijk in Hilversum 0,7 km, kerkelanden steekt hier dus hoe dan ook bovenuit met 0,9 km. Als je dit verrekent naar procenten, en de gemiddelde afstand in Hilversum als 100% neemt, zit Kerkelanden hier overheen namelijk op 129 %. Het lijkt misschien geen schrikbarend verschil, maar het is een wijk waar heel veel ouderen wonen. Dit kan obstakels met zich meebrengen voor ouderen die lastiger op plekken komen, omdat zij klachten hebben waardoor zij misschien minder mobiel zijn, en dan kan dit een flinke uitdaging vormen. Zeeheldenkwartier zit hier nog meer overheen, maar telt ook bijna de helft minder ouderen. Verder blijft het redelijk stabiel.
Bron: CBS Statline.
‘Het grootste deel van onze populatie in Kerkelanden is 60+, daarbij heeft deze doelgroep vaker last van chronische aandoeningen,’ aldus Kimberley, assistent-huisarts bij huisartsenpraktijk de appel in kerkelanden Hilversum. ‘Alhoewel wij wel dicht bij een verzorgingstehuis gevestigd zijn, is dit natuurlijk niet de hele groep ouderen die wij helpen uit de buurt. Gelukkig rijdt er in de wijk Kerkelanden ook de buurtmobiel, deze brengt inwoners gratis van en naar de huisarts/tandarts/winkelcentrum etc. En brengt de appel ook huisbezoeken bij patiënten die dit nodig hebben.’
‘In algemene zin lijkt het me vooral risicovol dat mensen wellicht hun bezoek aan de huisarts uitstellen, omdat ze weerstand voelen de afstand naar hun huisarts te moeten overbruggen,’ aldus Jeroen Pennings, een huisarts. ‘De vergrijzing vraagt niet alleen om meer zorg, maar ook om andere zorg: meer aan huis en meer digitaal. Dit kan wellicht een oplossing bieden voor de ouderen die thuisgebonden, of slecht ter been zijn. Er is ook bij alle huisartsenpraktijken in Nederland een toenemende drukte merkbaar, deels omdat mensen langer thuis wonen, complexere zorgvragen hebben en er een enorm tekort is aan personeel in de zorg. Zowel bij huisartsenpraktijken als bij ondersteunende zorg (bv thuiszorg) maar ook in de GGZ. Tegelijkertijd is het aantal patiënten per huisarts te hoog om voldoende tijd en aandacht te geven aan complexe zorgvragen, waardoor minder patiënten per huisarts en meer personeel essentieel zijn voor goede ouderenzorg (van der Horst et al., 2018). Thuiswonende ouderen kampen vaak met functionele beperkingen en vragen maatwerk, vroegtijdige signalering en een goede coördinatie door de huisarts om ziekenhuisopnames te voorkomen (Deckers et al., 2012)
‘Er zullen dus meer initiatieven zoals een buurtmobiel of wijkzorg genomen moeten worden in de desbetreffende wijk. Huisbezoeken is waardevol, maar kost de huisarts uiteindelijk ontzettend veel tijd,’ aldus Pennings.