De rust is wedergekeerd in de Vituskerk

De rust is wedergekeerd in de Vituskerk

Door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24131688

In de Sint Vituskerk in Hilversum is de sfeer weer goed, na de bedreigende gebeurtenissen van enkele maanden geleden. Volgens de parochiesecretaresse van de kerk is de angst die de verdachte koffer met zich mee bracht weer verdwenen, ook nu de politie de kerk niet meer actief in de gaten hoeft te houden. 

De grote schrik is inmiddels weer voorbij nadat ongeveer een half jaar geleden een verdachte koffer werd aangetroffen bij de kerk in Hilversum. Enige tijd daarvoor kwam de kerk voor in online IS-propaganda; op een bewerkte foto stond de kerk in vuur en vlam en was de begeleidende tekst ’we zijn gekomen om jullie af te slachten’ te lezen. De koffer bleek volgens de politie niets te maken te hebben met het online voorval, deze bleek immers leeg.

“De politie heeft ons heel goed geholpen op die dag. Het gaf een prettig gevoel, zonder echt de mensen ‘bang’ te maken,” Aldus Marian Tabak, parochiesecretaresse van de Vituskerk. “Er was veel politie en er waren helikopters, dat maakte veel indruk.” Tijdens de kerst werd de kerk nog actief in de gaten gehouden, maar nu lijkt het rustig. “Als er iets is wat de politie niet goed vindt, houden ze de grote gebouwen weer in de gaten.” Bij grote dreigingen zal dat sowieso weer zichtbaar worden, want “De politie heeft ook de week na die dag (van de vondst van de koffer, red.) in de kerk uitgelegd waarom het zo gegaan is.”

De gemeente laat via WhatsApp weten: “De collega’s van de afdeling veiligheid kunnen vanwege de veiligheid niet verder ingaan op welke acties er zijn ondernomen om de kerk in de gaten te houden. Wat er is gemeld is dat de politie en gemeente extra alert zijn en de politie hierin de regie neemt.” Tabak geeft aan dat er op dit moment geen extra actie word ondernomen, en maakt zich eerder druk over andere dingen; “nu alleen even wachten wat het Corona virus gaat doen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *