Hilversum

Selecteer Pagina

Tentoonstelling laat 60 Jaar Turkse migratie en integratie in Hilversum zien

Tentoonstelling laat 60 Jaar Turkse migratie en integratie in Hilversum zien

Tentoonstelling 'gevraagd en gebleven' - foto; Noura El-Ali

De tentoonstelling ‘Gevraagd en gebleven’ in het Leescafé van de Bibliotheek Hilversum toont verhalen en foto’s van Turkse gastarbeiders die in de jaren ’60 en ’70 naar Hilversum kwamen. Samen met het Turks museum in Den Haag belicht deze expositie hoe zij en hun families hier een nieuw leven opbouwden.

 

‘Gevraagd en Gebleven’ is een tentoonstelling met 60 foto’s van Turkse migranten, die hun reis en leven in beeld brengt, van hun aankomst tot aan de jaren ’90. De tentoonstelling toont hun ervaringen en hoe ze zich uiteindelijk in Nederland vestigden. Volgens organisator Şerafettin Babacan is het belangrijk dat deze tentoonstelling er is om het belang van de geschiedenis van de Turkse gemeenschap in Nederland te laten zien. ‘60 jaar Turkse migratie in Nederland en 600 jaar gemeente Hilversum, is ook voor de Turkse gemeenschap in Nederland’, vertelt hij. Hun verhaal draagt de titel ‘Gevraagd en gebleven’. Gevraagd, vanwege de grote behoefte aan hun arbeidskrachten rond 1960, toen veel werk bleef liggen omdat Nederlanders het niet meer wilden doen. Gebleven, omdat veel van deze tijdelijke werknemers er uiteindelijk voor kozen om hier voorgoed te blijven wonen.

 

In de jaren ’60 kwamen de eerste Turkse gastarbeiders naar Nederland, en in 1975 vestigden sommigen zich permanent, onder andere in Hilversum. Het waren voornamelijk mannen die eerst voor een korte periode geld wilden verdienen. Later besloten ze zich hier te vestigen en lieten ze hun vrouw en kinderen overkomen. In Hilversum woonde ongeveer 40% van alle gastarbeiders in de regio. Zij werkten niet alleen in Hilversum, maar ook in omliggende plaatsen. Een deel van deze gastarbeiders verbleef in redelijk fatsoenlijke pensions, maar velen woonden in slecht onderhouden woningen.

Over de auteur

Noura El-Ali

Mijn naam is Noura El-Ali, ik ben negentien jaar oud en kom uit Leiden. Dit jaar ben ik begonnen als eerstejaarsstudent aan de School voor Journalistiek. Na het behalen van mijn mavo diploma heb ik vorig jaar ook mijn havo diploma gehaald. Mijn interesse in journalistiek is ontstaan tijdens mijn profielwerkstuk, waarin ik onderzoek deed naar het asielbeleid en de verschillende migratiestromen van de afgelopen 50 jaar. Ik ben enthousiast, en doe graag onderzoek naar uiteenlopende onderwerpen. Vooral maatschappelijke en culturele vraagstukken, zoals ongelijkheid, armoede en conflicten, trekken mijn aandacht. In de toekomst wil ik me hier graag voor inzetten