Druk op weg naar CO2-neutraal

Druk op weg naar CO2-neutraal

Woningcorporatie De Alliantie is druk op weg naar een CO2-neutrale woningvoorraad. Afgelopen december bereikte het al een gemiddeld energielabel B en momenteel is de verduurzaming alsnog in volle gang. In 2050 moeten namelijk alle woningen van woningcorporaties energieneutraal zijn. En dat gaat niet zomaar.

Er zijn verschillende verduurzamingsprojecten binnen De Alliantie. De focus ligt hierbij op een veilig, gezond, comfortabel en duurzaam huis voor de huurders. “De verduurzaming wordt gecombineerd met een groot onderhoud. Wij investeren in de aanschaf, plaatsing en het onderhoud zelf. Wij isoleren en herstellen gevels, vervangen kozijnen en daken, voorzien de ramen van HR ++ glas en plaatsen zonnepanelen. Dit onderhoud moet de huurder echter wel toestaan, want hiervoor vragen we een huurverhoging,” aldus Jos Trauth, medewerker Bewonersbegeleiding van De Alliantie.

Verduurzamen kan De Alliantie echter niet alleen. Het vergt veel samenwerking tussen alle belanghebbenden. Hierbij kan er gedacht worden aan samenwerken met de Gemeente Hilversum, maar ook met de huurders zelf. Dat is namelijk nog wel een opgave. Naast de gebouwen te verduurzamen, moeten de corporaties ook de huurders overtuigen om energiebewuster te leven en daarbij toestemming krijgen voor het onderhoud. De Alliantie gaat daarvoor goed in gesprek met zijn huurders en hoopt ze zo te stimuleren. Zij kunnen er namelijk ook voordelen uit halen: Gemiddeld kan er zo’n 30% bespaard worden op het gasverbruik. De bewoners houden daardoor waarschijnlijk aan het eind van de maand geld over, zelfs na de aftrek van de huurverhoging voor de verduurzaming.

Het zal dus nog wel even duren voordat alle woningen energieneutraal zijn, maar de eerste stappen zijn gezet.

Eindredactie: Julia Kuipers

Over de auteur

Eva Doesborgh

Eva Doesborgh is redactrice YOUNEWS 4 en schrijft bijdrages voor NH Nieuws in de regio 'T Gooi. Haar interesses liggen vooral bij maatschappelijke en culturele thema's in de journalistiek. Ze heeft hiervoor een aantal jaren vrijwilligerswerk voor ontwikkelingshulpprojecten in Zuid-Afrika verricht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *