Uit recente cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat één op de acht Hilversummers zich ernstig alleen voelt. Om eenzaamheid onder de bevolking tegen te gaan, doet Hilversum deze week volop mee met de landelijke Week tegen Eenzaamheid.
De Week tegen Eenzaamheid wordt in verband met de actie Eén tegen eenzaamheid georganiseerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om eenzaamheid in Nederland te verminderen. Gedurende deze week kunnen bewoners van Hilversum zich gratis aansluiten bij meer dan honderd activiteiten om elkaar te ontmoeten en nieuwe contacten te leggen.
Eenzaamheid kan grote gevolgen hebben voor gezondheid en welzijn van mensen. Als iemand zich ernstig eenzaam voelt, kan dat leiden tot depressie, dementie, verslaving en hart- en vaatziekten. Ook verhoogt eenzaamheid de kans op voortijdig overlijden. Het tegengaan van eenzaamheid is dus zeer belangrijk.
Gul Dolap organiseerde tijdens de Week tegen Eenzaamheid een Culturele High Tea, samen met haar collega Katja Andringa. ‘Ik ben zelf acht jaar lang mantelzorger geweest van mijn Turkse vader met Alzheimer’, vertelt Dolap. ‘Vanwege de taalbarrière waren er destijds geen dagbestedingen voor hem, dus mijn vader was afhankelijk van mij. Ik moest mijn eigen leventje opofferen om voor hem te kunnen zorgen, daardoor voelde ik me vaak heel eenzaam. Ik vind het mooi om te zien dat er steeds meer aandacht voor eenzaamheid onder mensen komt en dat ik daar zelf ook aan kan bijdragen.’
Toch blijft eenzaamheid een moeilijk gespreksonderwerp. Deze week worden er trainingen gehouden voor mensen die, net als Gul Dolap en Katja Andringa, door werk in contact komen met mensen die zich eenzaam voelen. Dat zal eenzaamheid mogelijk bespreekbaarder maken.