Hilversum

Selecteer Pagina

Onterechte boosheid richting gemeente Hilversum over overstroomde kelders

Onterechte boosheid richting gemeente Hilversum over overstroomde kelders

Gemeentehuis Hilversum Foto: Vincent van Leeuwen

In Hilversum gaat extreme regen dit najaar mogelijk een probleem veroorzaken. Vorig jaar zorgden overstroomde kelders bij bewoners al voor argwanende blikken richting de gemeente. ‘De frustratie tegen de gemeente is begrijpelijk, maar wellicht niet helemaal terecht,’volgens Arnold Wielinga, Strategisch Adviseur Water en Klimaatadaptatie bij Royal HaskoningDHV. 

Dit jaar schreef NHGooi al 5 artikelen over grondwateroverlast. Daarin vertelden vele gedupeerden horrorverhalen over het leegpompen van hun kelders en de frustratie dat de gemeente Hilversum tot dusverre geen actie heeft ondernomen. Hilversum heeft in 2021 het ‘Watermanagement plan 2021-2026’ opgesteld. Toen wist men al dat langere periodes van extreme nat- en droogheid zouden plaatsvinden als gevolg van klimaatverandering, maar in dit plan wordt over grondwaterproblemen dit gezegd: ‘Van een perceeleigenaar wordt verwacht dat deze de nodige maatregelen neemt om grondwaterproblemen te voorkomen of te bestrijden, voor zover deze problemen niet aantoonbaar worden veroorzaakt door onrechtmatig handelen of nalaten van een ander (particulier of overheid).’ Dit houdt in dat bewoners en projectontwikkelaars zelf verantwoordelijk zijn voor de waterdichtheid van hun kelder of kruipruimte. 

De huizen zijn vaak decennia geleden gebouwd door een projectontwikkelaar, die dit toendertijd niet aan heeft kunnen zien komen. De grondwaterstand lag toen door de aanleg van verhard gebied met als doel om het regenwater makkelijk af te voeren lager dan de natuurlijke grondwaterstand. Daarom zijn sommige huizen hier waarschijnlijk niet tegen bestendig. Periodes van extreem weer zijn niet veroorzaakt door de gemeente Hilversum, maar wel de directe oorzaak voor grondwateroverlast. Zoals omschreven in het Watermanagementplan is er dus geen reden om bij de gemeente aan de deur te kloppen.

Dan is er nog een andere kant aan dit verhaal, namelijk dat Nederland ook te maken zal hebben met periodes van extreme droogte en ook dit gaat voor veel problemen zorgen. ‘We willen eigenlijk juist dat er zoveel mogelijk water de grond in gaat, maar dat zal op bepaalde plekken juist weer voor overlast kunnen zorgen’, zegt Wielinga. ‘Maatschappelijk gezien, als je naar het grotere plaatje kijkt, is het misschien te accepteren dat het op een aantal locaties tot overlast leidt als we meer water in de bodem zouden infiltreren.’

Eén ding is zeker; dit is voor elke gedupeerde een ontzettend vervelend probleem. ‘Je kunt met dit probleem helaas bij niemand aan de deur kloppen.’

Over de auteur

Vincent van Leeuwen

Mijn naam is Vincent en ik maak al sinds ik 9 jaar oud ben filmpjes voor mijn YouTube-kanaal. Twee jaar geleden haalde ik mijn vwo-diploma. Nu ben ik eerstejaars journalistiek student en til ik mijn producties naar een hoger niveau. Ik hou van creatief bezig zijn en ben nieuwsgierig naar alle verhalen, maar voornamelijk gooi ik overal het liefst mijn eigen sausje overheen.