Hilversum

Selecteer Pagina

Inwoners Hilversum maken zich zorgen over de gevolgen van het herindelingsproces met Wijdemeren

Inwoners Hilversum maken zich zorgen over de gevolgen van het herindelingsproces met Wijdemeren

Gemeentehuis Hilversum, door Jolijn

Deze maand wordt er een eerste plan gemaakt voor de nieuwe gemeente. De gemeente Wijdemeren kan niet meer zelfstandig bestaan en wordt daarom toegevoegd aan de gemeente Hilversum. Beide gemeentes vragen inwoners deze maand mee te denken bij dit herindelingsproces. Wat blijkt, inwoners van Hilversum maken zich zorgen over de gevolgen van de toevoeging van Wijdemeren aan hun gemeente. Wethouder Bart Heller begrijpt deze zorgen.

Op de gezamenlijke website kunnen inwoners hun zorgen en ideeën delen over het herindelingsplan. Veel mensen vragen zich wat er in Hilversum gaat veranderen nu er 25 duizend mensen aan Hilversum worden toegevoegd. Bart Heller, wethouder van Hilversum, geeft aan dat de inwoners van Hilversum in het dagelijks leven weinig zullen merken van de samenvoeging. ‘Iedereen blijft gewoon naar school en werk gaan, voor je paspoort ga je nog steeds naar het stadskantoor, je gaat nog steeds naar dezelfde winkel en sportclub en het vuilnis wordt gewoon opgehaald’, aldus Bart Heller. Wat er wel gaat veranderen, is dat gemeente Hilversum nu ook verantwoordelijk wordt voor de dorpen in Wijdemeren.

Een zorg die veel inwoners van Hilversum delen gaat over de stijging van de gemeentelijke belastingen. Heller zegt dat hij deze zorgen begrijpt. Gemeente Hilversum komt hier voor een uitdaging te staan, maar gaat deze niet uit de weg. ‘In Hilversum is het streven dat we een stijging van de woonlasten zoveel mogelijk proberen te beperken.’ vertelt Heller. Alle mogelijkheden hiervoor worden nu onderzocht. Heller geeft aan dat er veel scenario’s mogelijk zijn, ook scenario’s waarin de herindeling geen of zeer beperkt effect heeft op de woonlasten van de inwoners van Hilversum.

Helemaal alle zorgen wegnemen kan Heller dus nog niet. Wel worden deze zorgen serieus genomen. Deze maand zal er nog flink onderzoek worden gedaan naar de beste opties voor het herindelingsontwerp. Op 11 december 2024 besluiten de gemeenteraden om het plan vrij te geven voor zienswijzen van inwoners en ondernemers. Het definitieve plan moet eind maart 2025 klaar zijn.

 

 

Over de auteur

Jolijn Boesveld

Ik ben Jolijn en ik ben 19 jaar. Ik kom uit Arnhem en ik zit nu in mijn eerste jaar Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. In mijn vrije tijd voetbal ik en ga ik graag naar het filmhuis. Ik lees het liefst een papieren krant en later zou ik graag documentaires willen maken. Voor nu heb ik hartstikke veel zin in nieuwsberichten schrijven over Hilversum!