Hilversummers met een passie voor moestuinieren kwamen van maart tot oktober maandelijks samen bij Hilversum MoesTuinStad om ervaringen met andere deelnemers uit te wisselen en verschillende workshops te volgen. Op zaterdag 19 oktober wordt het seizoen afgesloten met een laatste bijeenkomst wijkcentrum Lopes Dias.
De grote zaal van wijkcentrum Lopes Dias vult zich snel met bezoekers. Naast het stellen van vragen over hun eigen moestuinen en het delen van ervaringen met andere deelnemers, denken ze ook alvast vooruit over de toekomst van Hilversum MoesTuinStad. De sfeer is informeel en levendig. Enkele bezoekers zijn met elkaar in gesprek, terwijl andere de tafels afspeuren naar zaadjes om mee naar huis te nemen.
Bij een tafel met knoflookteentjes, die bezoekers mogen meenemen voor hun eigen moestuin, staat Sanne Steen van Urban Farming 035. Zij is de initiatiefneemster van Hilversum MoesTuinStad. Zelf heeft Sanne een balkon, waardoor ze voornamelijk tuiniert in de buurttuin. Daar ontmoette ze veel mensen die graag wilden beginnen met moestuinieren, maar niet wisten hoe. ‘Er zijn best veel mensen in Hilversum die wel willen moestuinieren, maar gewoon die drempel nog over moeten’, vertelt Sanne. Met dit initiatief probeert ze hen daarbij mee te helpen.
Steenbreekproef 2024
Naast de maandelijkse redelijke opkomst van bezoekers, wordt Sanne’s inzet voor het initiatief ook erkend met een prijs. Hilversum MoesTuinStad heeft namelijk de derde prijs gewonnen bij de Steenbreekproef 2024 in de categorie maatschappelijke initiatieven. De ingelijste oorkonde is te zien in de zaal bij een tafel waar een groepje vrouwen met elkaar in gesprek is. Uiteraard gaat het gesprek over hun eigen moestuin.
Moestuincoach
Moestuincoach Sandra Blauw van Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek is een van de vrouwen in het gesprek. Enthousiast helpt ze de andere vrouwen met het beantwoorden van hun vragen. Vanuit Omgevingseducatie was Sandra gevraagd om moestuinlessen te geven voor Hilversum MoesTuinStad, waardoor het voor haar heel normaal is om vragen van bezoekers te beantwoorden. Een van de meest voorkomende problemen dit jaar was het omgaan met slakken, wat ook in het gesprek ter sprake komt. ‘Bijvoorbeeld schrikdraad om je bakken is een hele veilige en diervriendelijke methode’, suggereert Sandra tijdens het gesprek.
Als er tijdens Hilversum MoesTuinStad veel vragen over een bepaald thema kwamen, nam ze die mee naar de volgende bijeenkomst.
Naast dat Sandra de afgelopen maanden verschillende vragen over moestuinen heeft beantwoord, nam zo ook schema’s van haar eigen moestuin en boeken met uitleg over het maken van een moestuin mee. De schema’s en boeken liggen nu ook weer op de tafel samen met een spel waarmee bezoekers hun eigen moestuin kunnen plannen.
‘De bedoeling is natuurlijk dat je er zelf verder mee gaat’, legt Sandra uit. ‘Dus hier is een aanzet en dan vinden deelnemers hun weg thuis naar extra informatie en kennis.’
Daarnaast deelt Sandra Oost-Indische kers- en goudsbloemzaadjes uit aan de bezoekers, terwijl ze hen leert hoe je een envelop kan maken van papier zonder schaar en lijm.
Helaas is dit, tenzij ze voor volgend jaar opnieuw wordt gevraagd, Sandra’s laatste bijeenkomst bij dit initiatief. Wel is er nog een Whatsapp-groep met ongeveer 120 leden waarin mensen vragen over hun moestuin kunnen stellen. Sanne en Sandra geven beiden aan dat zij niet op elke vraag een antwoord hebben, maar dat er altijd wel iemand in de groep is die wel een antwoord kan geven.
Toekomstplannen
Dat deelnemers bereid zijn om elkaar te helpen sluit goed aan bij wat Sanne volgend jaar wil zien bij Hilversum MoesTuinStad. ‘Meer initiatief vanuit de deelnemers.’ Ze legt hierbij uit de dit jaar de bijeenkomsten werden geregeld door de organisatie. Voor volgend jaar wil ze juist dat deelnemers ook met ideeën komen voor bijeenkomsten. ‘We zijn samen’, vertelt Sanne. ‘Ik ben deel van de community. Iedereen is deel van de moestuincommunity.’
Richting het einde van de bijeenkomst krijgen de bezoekers een presentatie over het idee van meer buurtplantsoen. De bezoekers stoppen met hun onderlinge gesprekken en luisteren aandacht naar de sprekers. Tijdens de presentatie wordt bijvoorbeeld gesproken over het idee van een buurtplantsoen in de wijk Kerkelanden. Op het scherm, dat ook in de grote zaal staat, worden tekening van het idee getoond. Bezoekers geven hun meningen over dit idee. Zo wijst een van de bezoekers erop dat ze meteen aan het begin rekening moeten houden met kinderen en volwassenen met hulpmiddelen.
De bezoekers nemen langzaam afscheid van elkaar en pakken nog wat zaadjes mee voor hun eigen tuin. Sanne blijft als een van de laatste aanwezige over en kijkt met voldoening terug op een geslaagde bijeenkomst.
Samenwerkingen
Voor volgend seizoen wil Sanne zich aansluiten bij andere initiatieven, zoals Hilversum100, een netwerk van duurzame doeners. ‘Maar ook de ondersteuning van de gemeente is noodzakelijk’, legt Sanne uit. Dit jaar werd Hilversum MoesTuinStad deels gesubsidieerd door de gemeente vanwege 600 jaar Hilversum.
‘Er is nu juist de wens om het moestuinieren ook te integreren in sociaal. Want sociaal en moestuinieren gaat gewoon heel goed samen’, aldus Sanne.