Hilversum

Selecteer Pagina

40ste editie Tromp Boat Races in Hilversum weer een groot succes

40ste editie Tromp Boat Races in Hilversum weer een groot succes

De roeiers tijdens de Tromp Boat Races- Foto: Elske Looijen

Zoals elk jaar zijn er in de derde week van oktober de jaarlijkse Tromp Boat Races. Deze worden geroeid op het Hilversums kanaal. De deelnemers variëren van studentenvereniging tot de zogeheten ‘’masters’’. Dit allemaal om de wedstrijd zijn 40 jaar oude traditie in stand te houden. Naast het roeien heeft het evenement ook nog een andere functie.

De Tromp Boat Races is een roeiwedstrijd die 5200 meter over het Hilversumse kanaal gaat. Het is een erg populair evenement in Hilversum en omstreken. Het evenement dat voor velen net iets meer dan een wedstrijd is, was dit jaar weer een succes. Door de rijke geschiedenis van de Tromp Boat Races is dit voor velen ook een kans om bij te kunnen praten met oude vrienden. Naast een fanatiek sportevenement wordt het weekend dus ook gebruikt als reünie. Dit is te zien aan de vele omhelzingen van mensen van voornamelijk middelbare leeftijd nadat ze weer eens een oude vriend zijn tegengekomen. In 1986 werden de Tromp Boat Races voor het eerst georganiseerd, destijds als lustrumevenement. Sinds 2016 duurt het evenement twee dagen. Nu is het een vaste gast onder de grote roeiwedstrijden in Nederland. Het belangrijkste doel van de wedstrijd is misschien wel het samenkomen met mede-roei liefhebbers en supporters. Samen hier zijn op deze zondagmiddag is eigenlijk waar het allemaal om draait.

Als wedstrijdleider van de Tromp Boat Races vertelt Minke Fischer maar al te graag hoe de wedstrijd in elkaar zit. ‘’De Tromp Boat Races is een wedstrijd van vijf kilometer, waarbij de ploegen om de vijftien seconden achter elkaar starten. Een zogeheten “killini” -wedstrijd, aldus Fischer. In zeven blokken wordt er dit weekend geroeid. In elk blok zitten ongeveer 100 ploegen. Over het hele weekend racen er dus wel meer dan 700 ploegen.

Als gast van het evenement word je verwelkomd  door een zee van oranje hesjes. Onder deze hesjes zitten de ruim 100 vrijwilligers die er bijna elk jaar weer bij zijn. Na een klein rondje op het terrein merk je dat er een goede sfeer hangt. Je loopt langs allemaal verschillende soorten supporters en deelnemers. Van oude vrienden die elkaar al lang niet gezien hebben tot de stuurvrouw die haar team vlak voor de wedstrijd nog even een motiverende peptalk geeft. De supporters hebben bijna overal langs het Hilversum kanaal hun stoeltje uitgeklapt om de roeiers te supporten. Iemand die alles weet van roeiers supporten is Lois. Zij is stuurvrouw voor Gyas heren-zwaar en is er om ‘’de jongens te coachen en door de wedstrijd heen te praten. Ook ben ik er natuurlijk om te motiveren’’, aldus de stuurvrouw. Ook heeft ze tijdens de wedstrijd een microfoontje bij om goed te kunnen communiceren met de rest van de boot. Ze moet snel alweer door, want over een paar minuten moet ze alweer het water in. 

Typerend aan dit evenement zijn de rode tenten naast het water. Hierin zitten juryleden en vrijwilligers om die hun respectievelijke taken uit te voeren. Er lopen hier op het terrein namelijk nogal veel functies rond. Van tijdmeting tot riemendragers en leden van het secretariaat tot de logistiek. Iedereen heeft wel een taak te doen. Desalniettemin is het allemaal erg goed geregeld op het evenement.  Er zou gesproken kunnen worden over een ‘’georganiseerde chaos’’. Je zou bijna vergeten dat er ook nog geroeid wordt op deze herfstige zondagmiddag. Dit wordt er ook zeker gedaan. Ploeg na ploeg komt op een erg hoog tempo binnen. Na een ochtendje rondom water is het tijd voor de prijsuitreikingen. Bij de uitreiking wordt er door de winnende (studenten)vereniging ook nog eens het clublied gezongen. Vooral de ervaren studentenverenigingen vallen deze middag in de prijzen. Na nog een warme tosti gedeeld te hebben met de zeer vriendelijke vrijwilligers is het alweer tijd om aan deze dag een einde te breien. Het was een verbroederend evenement dat de essentie van het roeien toch weer mooi in het daglicht heeft gezet.

Hieronder vind u een sfeerverslag van Elske Looijen die ook op het evenement aanwezig was. Hierin kunt u luisteren naar interviews en sfeergeluiden.

Over de auteur

Coen Jansen

Hé, ik ben Coen Jansen. 17 jaar oud en ik kom uit het prachtige Den Hoorn. Begin 2024 heb ik mijn havodiploma gehaald op het CLD Molenhuispad in Delft. Als journalist ben ik erg geïnteresseerd in het verhaal achter het nieuws. Hier ga ik de komende jaren op de Hogeschool Utrecht dan ook veel over schrijven en maken. Mijn interesses bestaan uit: sport, maatschappij en eigenlijk alles wat met media en nieuws heeft te maken.