In het BNO Creative Café in Hilversum vond 18 oktober een bijzondere bijeenkomst plaats voor ontwerpers die zich verdiepen in de rol van kunstmatige intelligentie (AI) in de ontwerppraktijk. Onder het thema “AI, van bedreiging naar creatieve partner” organiseerden ontwerpsters Marjolein de Swart en Dieuwertje Van Der Linden samen met de Beroepsorganisatie van Nederlandse Ontwerpers (BNO) een evenement met zowel lezingen als demonstraties. De zaal, gevuld met nieuwsgierige ontwerpers, studenten en AI-enthousiastelingen, hing aan de lippen van de sprekers die hun visie zouden gaan veranderen over AI.
Enkele jaren geleden werd AI nog gezien als een mogelijke bedreiging voor creatieve beroepen, nu lijkt de houding onder ontwerpers inmiddels veranderd. “AI heeft ons verrast,” verteld Dieuwertje Van Der Linden: “Wat eerst werd gezien als technologie die de creativiteit zou kunnen verstikken, blijkt nu in veel gevallen juist een inspirerende en ondersteunende kracht.” Ze legt uit dat de avond erop gericht is om ontwerpers te laten zien hoe AI hun creativiteit kan aanvullen in plaats van bedreigen. “Deze avond gaat niet over AI als eindproduct, maar als tool die ons helpt nieuwe concepten te ontdekken en onze vaardigheden uit te breiden.”
De eerste spreker, Max Pinas, voormalig creatief directeur bij DEPT, vertelde over de vele manieren waarmee hij AI heeft gecombineerd in zijn werkervaring. Hij combineert zijn ervaring in verschillende creatieve bureaus met een passie voor technologische innovatie en legde met nadruk uit hoe AI een belangrijke bron van inspiratie kan zijn. Hij liet zien hoe de technologie helpt bij het ontdekken van nieuwe visuele stijlen en combinaties die eerder moeilijk te bedenken waren zonder hulp van algoritmes. “Het gaat er om AI als hulpmiddel te zien, een soort digitale co-creator die het denkwerk verrijkt en nieuwe perspectieven opent,” aldus Max Pinas.
Tijdens de demonstratie toonde Edouard Relou, ontwerper bij Monks, verschillende creatieve projecten waarin AI een rol heeft gespeeld. Hij liet het publiek voorbeelden zien van AI gegenereerde ontwerpen, zoals geanimeerde visuals en complexe 3D-structuren. “Het mooie is dat AI ons werk niet overneemt, maar aanvult” benadrukte Edouard Relou. Een voorbeeld dat hij deelde was een project waarin AI werd gebruikt om data om te zetten in visuele dingen, waarmee hij met AI nieuwe inzichten en mogelijkheden creëerden. “De snelheid en nauwkeurigheid waarmee AI werkt, geeft ontwerpers meer ruimte om na te denken over de kern van hun werk en de boodschap die ze willen overbrengen.”
De mensen in de zaal reageerden enthousiast op de inzichten van Relou en Pinas en luisterden met volle aandacht. Een jonge grafische ontwerper uit Amsterdam, gaf aan eerder sceptisch te zijn geweest over AI, maar de avond heeft zijn blik op AI toch verruimd. “Ik zie nu hoe AI ons kan helpen om sneller te experimenteren en op nieuwe ideeën te komen wat anders meer tijd in beslag zou nemen,” zegt ze. Een andere deelnemer, die werkt in de architectuur, sprak over de uitdagingen van het inbrengen van AI bij ontwerp en functionaliteit. “Het is een balans tussen innovatie en authenticiteit, maar de mogelijkheden om te experimenteren met AI geeft ook in de architectuur veel mogelijkheden.”
Terwijl de avond ten einde liep en de bezoekers langzaam naar de uitgang stroomden, waren de opvattingen over AI onder ontwerpers en geïnteresseerden toch veranderd. De sfeer van de nieuwsgierigheid en enthousiasme om de technologie te gebruiken voor vernieuwing in plaats van vervanging van creatief werk. Met de afsluitende woorden van Dieuwertje Van Der Linden: “Het gaat erom dat we AI op de juiste manier inzetten om onze eigen creativiteit en het ontwerpvak naar een hoger niveau te tillen.” verlieten de mensen het evenement met een verfriste kijk op AI.