Hilversum

Selecteer Pagina

Naam van Dick Stins na 66 jaar leesbaar op het Mecurius beeld

Naam van Dick Stins na 66 jaar leesbaar op het Mecurius beeld

Foto: Rob Doctor | Beeld: Nieuw aangebrachte plaquette op het Mercurius beeld

Onlangs is de naam van de beeldhouwer, Dick Stins, toegevoegd aan het Mercurius beeld in Hilversum. Het beeld staat aan de Zeverijnstraat 6 in Hilversum. Het beeld is Barry Hay’s inspiratie geweest voor het nummer Radar Love.
Het beeld staat bij de voormalige drukkerij de Boer van W.M. Dudok, een gemeentelijk monument. Tot voorheen stond de naam er nog niet bij, tot de neef van beeldhouwer Dick Stins er achter kwam dat dit het geval was.

Volgens Annette Koenders, senior adviseur cultureel erfgoed bij gemeente Hilversum is het belangrijk om duidelijk te maken waar deze culturele memoires voor staan en wie ze hebben gecreëerd. “Het is zeer belangrijk om het cultureel erfgoed te onderhouden omdat het bijdraagt aan een betekenisvolle en gezonde leefomgeving. Door onderhoud blijft het bruikbaar, zichtbaar en beleefbaar”. Of dit naambordje nou zo belangrijk is bij dit beeld, aldus Koenders: “Het is belangrijk te weten wie het kunstwerk heeft gemaakt. De plaquette vertelt het verhaal. Dat is belangrijk voor de beleving, de kennis en de waardering.”
Ook verteld Koenders over andere ontwikkelingen op gebied van cultureel erfgoed;
“De gemeente heeft in haar Omgevingsvisie staan dat versterking en ontwikkeling van Hilversum plaats vindt op grond van de cultuurhistorische basis. We hebben al 1150 beschermde monumenten en drie grote beschermde stadsgezichten. Hilversum is beroemd als tuinstad, en daar heeft W.M. Dudok vanaf 1915 tot zijn pensioen in 1954 maar ook nog daarna, hard aan gewerkt. De gelaagde cultuurhistorische ontwikkeling van Hilversum (ook archeologie en tot 2005) wordt nu nader onderzocht en geanalyseerd om ons erfgoed te kunnen behouden en benutten. Het naoorlogs erfgoed wordt nu goed bekeken.”

Bij de onthulling van het nieuwe plaquette was Rob Doctor (raadslid) aanwezig en vertelt ons wat meer over deze nieuwe ontwikkeling. Luister hieronder het interview met Rob Doctor door verslaggever Tinke van Witteveen.

 

Over de auteur

Tinke van Witteveen

Tinke van Witteveen (2005) een eerstejaars student aan de school van journalistiek, is geïnteresseerd is het verhaal van mensen. Zo heeft ze voor haar eindwerkstuk aan de vrije school (Zeist) haar opa en oma geïnterviewd over hun levensverhaal. Als beginnend journalist is zij nog opzoek naar wat haar interessegebied is binnen de journalistiek. Zomers spendeert Tinke haar tijd op Theaterfestival de Parade, het enige rondreizende festival in Europa. Hier komen veel mensen met allemaal hun eigen verhaal. Een goede plek om mensen te leren kennen en verhalen van mensen te ontdekken. Nu zal ze haar eigen verhaal gaan schrijven, beginnend aan een nieuw avontuur, aan de school van journalistiek.