Samen met stichting Present en Friend4friend heeft het museum van Hilversum de tweede editie van een verbindende iftar-maaltijd georganiseerd. Hilversummers konden op donderdag 19 maart komen dineren in de raadzaal van het museum. De avond stond in het teken van verbinding en het ontmoeten van nieuwe mensen. Naast het gezamenlijk eten konden deelnemers ook een rondleiding bijwonen van de Zilveren Camera, een nieuwe tentoonstelling in het museum van Hilversum.
De organisatie Friend4Friend helpt jonge nieuwkomers tussen de 16 en 30 jaar bij het integreren in de Nederlandse samenleving. Dit doet de stichting door Nederlandse jongeren te koppelen aan de nieuwkomers. De nieuwkomer leert op deze manier meer over Nederland en de Nederlandse taal. De iftar-maaltijd in het museum biedt een mooie gelegenheid voor dit ‘maatjesproject’. Deelnemers kunnen zo hun sociale kring uitbreiden en tegelijkertijd de Nederlandse taal oefenen, vertelt Sonja Zeven, coördinator van de organisatie.
Rawan Rasho en haar broer Rody Rasho, die als nieuwkomers aanwezig waren bij de iftar-maaltijd, zijn blij dat ze zijn uitgenodigd door het museum via stichting Present. Voor Rawan en Rody is de iftar niet alleen een moment om samen te komen met anderen, maar ook een kans om de betekenis van de Ramadan te delen. ‘We laten graag aan anderen zien hoe onze cultuur eruitziet en willen dat delen met mensen die nog nooit een iftar hebben bijgewoond.’ Deze vastenmaand is voor moslims een periode waarin je van zonsopgang tot zonsondergang niet eet of drinkt. Het draait niet alleen om vasten, maar ook om bezinning en extra goed zijn voor anderen. Zodra de zon ondergaat, begint de iftar: het moment waarop men mag eten, vaak met dadels en water om het vasten ‘te breken.’ Daarna volgt meestal een uitgebreide maaltijd met familie en vrienden. Na ongeveer 29 of 30 dagen eindigt de Ramadan op zondag 30 maart met ‘Eid al-Fitr’, ook wel het Suikerfeest genoemd.
Mary Dankbaar, commissielid van de gemeenteraad van Hilversum, was ook aanwezig bij de iftar-maaltijd. Ze legt uit dat ze altijd al een keer een iftar had willen bijwonen, en dat deze avond, door de uitnodiging van het museum, een mooie gelegenheid was om dat te doen. ‘Het is een leuke manier om in contact te komen met moslims. Daarnaast vind ik het heel goed dat zij die verbinding willen aangaan, dus daar doe ik natuurlijk graag aan mee,’ aldus Mary Dankbaar.
Fleur van Muiswinkel, directeur van Museum Hilversum, benadrukt hoe belangrijk deze samenwerkingen zijn. ‘Ik stel de programmering vast en bepaal met wie we samenwerken, en dit soort initiatieven krijgen bij mij echt prioriteit. Vorig jaar was de iftar een groot succes, en ook dit jaar zie je hoe jong en oud en mensen uit verschillende culturen samen aan tafel zitten. De gesprekken die dan ontstaan, zijn fantastisch. Dat we als museum zo’n verbindende rol kunnen spelen en een veilige, huiselijke sfeer kunnen bieden, maakt me ontzettend blij.’ Ze hoopt dat avonden zoals deze bijdragen aan meer onderling contact tussen buurtgenoten en dat mensen zich sneller aangemoedigd voelen om een gesprek aan te knopen met iemand die misschien een andere achtergrond of taal heeft. Ook bezoeker Ella Bogaard kijkt met enthousiasme terug op de avond: ‘Ik voelde me in eerste instantie een beetje een vreemde eend in de bijt tussen al die jongeren, maar dat maakte het juist zo leuk. Het was verfrissend om weer eens echt in contact te komen met een nieuwe generatie en van elkaar te leren.’