Hilversum

Selecteer Pagina

Toename in groepsgrote van kinderopvangen in Hilversum in tijden van personeelstekort

Toename in groepsgrote van kinderopvangen in Hilversum in tijden van personeelstekort

Kinderopvangen in Hilversum hebben, net als in de rest van het land, structureel te kampen met personeelstekort. Sinds 2023 zijn er zo’n 50 kinderopvangen locaties naar aanleiding hiervan gesloten, waardoor de grootte van de groepen binnen de andere opvangen juist zijn toegenomen. Dit is niet onontkoombaar. Volgens het CBS blijkt dat in Hilversum kinderen vaker naar de opvang gaan dan in de rest van Noord-Holland en in de rest van Nederland.

Er is in Hilversum veel vraag naar kinderopvang, maar een blijvend gebrek aan personeel. Dit heeft ervoor gezorgd dat het aantal kinderopvang locaties tussen 2023 en 2024 met is afgenomen met 54. Het aantal kindplaatsen per groep is in 2023-2024 gestegen van 29,9 naar 41,5. Deze getallen bewegen dus met elkaar mee. De kern van het probleem is door het sluiten van de locaties echter niet opgelost. Hoe groter de groep kinderen, hoe meer personeel er weer per groep nodig is.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat kinderen in Hilversum vaker naar de opvang gaan dan gemiddeld in Nederland. Zo ligt het landelijk gemiddelde in 2023 op 258 uur kinderopvang per jaar, oftewel vijf uur per week. In Hilversum ligt dit gemiddelde in 2023 op 456 uur per jaar, wat negen uur per week is. Dit is een cruciaal verschil. Hilversum leidt dus extra onder personeelstekort dan andere gemeentes in Nederland.

Bink Kinderopvang

Bink Kinderopvang is een maatschappelijk betrokken kinderopvangorganisatie zonder winstoogkenmerk. Zij bestaan al meer dan 30 jaar en hebben ondertussen 16 kinderdagverblijven, 2 peuterspeelzalen, 34 vestigingen voor buitenschoolse opvang en 2 integrale kindcentra in Hilversum, Soest, Soesterberg en Huis ter Heide.

Monique Wittebol, bestuurder van Bink Kinderopvang en tevens werkzaam bij Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, benoemd dat de vele openstaande diensten op de verschillende locaties vaak moeilijk te vullen zijn. Er staan daarnaast nog veel vacatures open. ‘Ook al neemt de vraag toe, kunnen wij niet uitbreiden en moeten we juist inschalen.’ Invallers, uitzendkrachten en personeel van het hoofdkantoor worden verzameld om de open diensten op te vangen maar zelfs dit soms niet genoeg. Het is wel eens zo ver gekomen dat er groepen moesten worden gesloten. Dit laat de ernst van het personeelstekort duidelijk zien.

Ouders die hun kind op dit moment inschrijven voor de opvang kunnen op een wachtlijst komen te staan die wel tot drie maanden kan duren.

Kwaliteitsonderzoek

In 2023 heeft het Algemeen Dagblad onderzoek gedaan naar de kwaliteit van kinderopvangen in de regio Gooi en Vechtstreek. Hieruit blijkt dat er voor één op de vijf opvangen serieus reden tot (grote) zorgen over de kwaliteit zijn. Dit onderzoek werd gestart naar aanleiding van meerdere heftige incidenten die bij kinderopvangen zijn voorgevallen. In april 2023 is er een jongetje verdronken in een sloot in de buurt van een kinderdagverblijf in Huizen. Het Openbaar Ministerie heeft in december 2024 besloten het kinderdagverblijf te vervolgen. Ten tijde van de dood van de peuter was de groep onderbezet qua personeel. Personeelstekort kan dus leiden tot situaties als deze en schaadt daarmee de kwaliteit van de opvang. Het is met weinig personeel moeilijker om de wet- en regelgeving te kunnen navolgen.

Woordvoerder van GGD-regio Gooi en Vechtstreek, Esther Koeckhoven, vertelt dat de zorg om de kwaliteit zeker te maken heeft met het personeelstekort. ‘Veel opvanglocaties presteren onder maat en er is bijna geen nieuw personeel te vinden.’

Over de auteur

Sophie de Goede

Sophie de Goede (20, Leiden). Eerstejaars journalistiek student aan de Hogeschool Utrecht. Passie voor muziek en alles wat daarmee te maken heeft. Mens en media zijn haar grootste interesse en daar wil zij zich dan ook graag voor inzetten. Tot op de uitreiking van de Tegel!