Hilversum

Selecteer Pagina

Aantal meldingen huishoudelijk geweld gedaald afgelopen paar jaar

Aantal meldingen huishoudelijk geweld gedaald afgelopen paar jaar

Het aantal huishoudelijk geweld meldingen tussen Noord-Holland (blauw) en Hilversum (rood) per jaar. De cijfers zijn relatief.

Het aantal meldingen van huishoudelijk geweld dat zijn binnengekomen bij Veilig Thuis zijn afgelopen jaar weer gedaald, het daalt al enige tijd langer. Relatief gezien met Noord-Holland doet Hilversum het beter, in Noord-Holland waren de cijfers een korte tijd aan het dalen maar nu is daar weer een stijging op gang.

In 2023 waren er 127.390 ontvangen meldingen totaal bij Veilig Thuis, de organisatie die deze meldingen binnen krijgt en onderzoekt. Dat zijn ruim 4000 meldingen meer dan het jaar daarvoor. Het gemiddelde aantal meldingen van Hilversum ligt onder dat van Noord-Holland, waarbij de cijfers uit Hilversum aan het dalen zijn en die van Noord-Holland niet. Wat opvalt uit de cijfers is de sprong in meldingen op structurele veiligheid in Hilversum, in Noord-Holland zijn die cijfers juist gedaald.

In Hilversum waren er bij 261 meldingen vervolgstappen nodig vanuit Veilig Thuis en bij maar 54 meldingen waren er geen vervolgstappen nodige. Alle overige meldingen werden overgedragen naar een andere derde partij. Bij een groot gedeelte van de meldingen was er gelukkig wel mogelijkheid tot hulp. In uiteindelijk 70 gevallen was er geen mogelijkheid voor.

Mensen bellen ook meer naar veilig thuis. Judith Kuypers, voorzitter van Landelijk Netwerk Veilig Thuis vertelt: “Ik hoop dat mensen ons beter weten te vinden. Het is erg belangrijk om de stap te nemen, dus ik hoop dat mensen dat doen.” Toch is de wachttijd bij veel Veilig Thuis regio’s nog wel een probleem. Ze krijgen niet de hulp die nodig is om een thuissituatie weer veilig te maken. Hierdoor moeten huishoudens, gezinnen en kinderen te lang met de constante dreiging van huishoudelijk geweld zitten.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd schrijft op zijn site: “Het lukt Veilig Thuis-organisaties nog steeds nauwelijks om taken waar wettelijke termijnen voor zijn op tijd uit te voeren.” Het blijkt dat een aantal regio’s het zelfs slechter doen dan een aantal jaar eerder. Angela van der Putten vraagt Veilig Thuis-organisaties om ook niet hun eigen wachtlijsten weg te werken, want een huishouden is niet geholpen als zij worden doorgeschoven naar een wachtlijst van een andere hulpverlener. Uit informatie van Veilig-Thuis-organisaties blijkt dat er maar 5 regio’s zijn bij wie het lukt om 80% van de meldingen die binnen komen te beoordelen binnen de wettelijke termijn. Welke regio’s dit zijn zegt Veilig Thuis niet.

Een aantal jaar terug werd er op scholen de zogeheten actie: ‘Handle with Care’ ingevoerd. Deze actie zorgt voor snelle steun aan kinderen die te maken hebben met huishoudelijk geweld. Het blijkt dat in iedere schoolklas gemiddeld een kind zit dat te maken heeft met enige vorm van huishoudelijk geweld. Soms is dit bekend bij de school dat een leerling thuis problemen ondergaat, maar vaak genoeg toch niet. Dit gepaard met langere wachttijden zorgen ervoor dat deze actie nodig is. Er wordt gehoopt om het stressniveau van kinderen omlaag te brengen zodat ze zich beter kunnen werven op het leren. Alleen waterdicht is het systeem nog niet, er wordt namelijk alleen iets in werking gezet als de politie betrokken is bij het geweld. Ook zijn er alleen nog maar basisscholen aangesloten bij de actie.

Over de auteur

Rowan van Ommen

Rowan (Purmerend, 2004) studeert aan de SvJ. Zijn grootste interesses zijn films kijken, en alles daaromheen. Graag schrijft hij daar ook over, of over maatschappelijke problemen. Hij is erg sociaal en beweegt graag, en hij hoopt zijn energie in zijn stukken kwijt te kunnen. ‘Here’s to the fools who dream.’