Het is vandaag de internationale dag van het gezin. Deze dag benadrukt het belang van het gezin en zijn waarde in de samenleving. Waar minder snel aan gedacht wordt, is dat ook een steunouder een belangrijke rol in een gezin kan spelen. Steunouders zijn volwassen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week een gastvrij thuis bieden aan een kind. Zo geven ze gezinnen een steuntje in de rug. Jet van der Wal is sinds 2016 werkzaam bij Versa Welzijn en sinds 2018 coördinator steunouder in Hilversum. Ook is ze moeder van twee kinderen van één en drie jaar. Ze vertelt wat het betekent om steunouder te zijn.
Wat houdt coördinator steunouder zijn precies in?
Als coördinator steunouder maak ik de matches tussen de vraagouder en steunouder, en die begeleid ik dan ook. Het kan namelijk best lastig zijn om je kind bij een ander achter te laten. Het is dan belangrijk dat iedereen elkaar vertrouwt en er een goed gevoel aan overhoud, want daar doe je het uiteindelijk voor.
Hoeveel vraag is er in Hilversum naar steunouders?
De vraag is altijd hoger dan het aanbod. Dit komt doordat vraagouders zelf overbelast zijn en geen of maar een klein netwerk hebben. De opvoeding gaat wel goed, maar 24/7 voor een kind zorgen kost veel energie en vaak komen er dan ook nog andere bijzaken bij kijken. Ik maak niet veel reclame voor vragers, omdat ik door de groeiende vraag anders niet genoeg steunouders kan vinden. Er zijn dus altijd wel vragers op de lijst die behoefte hebben aan een steunouder.
Wat voor soort mensen kunnen steunouder worden?
De meeste steunouders kan je opdelen in drie categorieën. De eerste zijn de mensen met zelf jonge kinderen. Zij kunnen dan wel een extra kind voor een dagdeel in de week erbij hebben. Dan heb je mensen met oudere kinderen die bijvoorbeeld op de middelbare zitten of hoger. Zij vinden de kleine kinderen nog zo leuk. Als laatst de mensen die met pensioen zijn en veel tijd over hebben. Het zijn mensen die graag willen helpen en ook snappen hoe fijn het is om hulp te krijgen.
Kan je een steunouder vergelijken met een oppas of zit er een verschil tussen?
Steunouders zijn er voor mensen die overbelast zijn en geen eigen netwerk hebben en even tijd nodig hebben voor zichzelf. Een oppas is wel echt iets anders, die heb je nodig als je aan het werk bent. Daarnaast wordt een steunouder bij ons ook helemaal nagetrokken. Als iemand zich aanmeldt krijgt diegene een huisbezoek, een vragenlijst, we vragen van alle volwassenen een VOG aan en diegene krijgt een training. Dit proces duurt een tijdje, zo’n twee maanden, om ook te kijken of het een match is en of het geschikt is.
Hoe kijk je als moeder anders naar je werk sinds je zelf kinderen hebt?
Ik kan me nog beter voorstellen hoe fijn het is wanneer iemand je helpt, maar ook snap ik hoe spannend het is om je kind aan iemand anders mee te geven. Het onbekende is wat het zo spannend maakt. Wat doet een ander met mijn kind? Sommige mensen doen een intake en kunnen dan toch niet hun kind bij een ander laten. Van degene die het wel durven geeft 73% van hen aan dat sinds hun kind naar de steunouder gaat, het opvoeden beter aan te kunnen.
Wat heeft jou persoonlijk geraakt in je werk als coördinator?
Wanneer ik vraagouders van mijn eigen leeftijd tegenkom, denk ik: wat fijn dat het bij mij wel lukt, maar wat vervelend dat anderen het anders hebben getroffen. Ook toen ik zelf kinderen kreeg en merkte hoe fijn het was om al die hulp in je omgeving te hebben, besefte ik me des te meer: o ja, als je dat niet hebt, dan wordt het wel echt heel lastig.