Hilversum

Selecteer Pagina

Stoptober dit jaar ook gericht op stoppen met vapen in Hilversum

Stoptober dit jaar ook gericht op stoppen met vapen in Hilversum

Foto in Adam Hancer's tabakszaak.

De maand oktober staat bijna voor de deur, wat betekent dat Stoptober ook weer gaat beginnen. Dit jaar wordt er in Hilversum extra aandacht gegeven aan het stoppen met vapen, aangezien dit de afgelopen 4 jaar behoorlijk is toegenomen in de omgeving onder de jongeren.

Uit rapport van de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023, een onderzoek onder middelbare scholieren in klas 2 en 4 uit heel Nederland uitgevoerd door de GGD en het RIVM in het najaar van 2023, bleek dat er een stijging is van ongezond gedrag. Denk hierbij aan roken, vapen en problematisch gebruik van sociale media. Vapen is onder de jongeren de afgelopen 4 jaar flink gestegen. In 2023 vapete 9% van de jongeren wekelijks, in 2019 was dat nog maar 2%. Ook is te zien dat vapen populairder is onder de jongeren dan roken.

Stoptober start dit jaar een postercampagne om vapers zich ervan bewust te maken dat vapen even slecht is als roken. In de omgeving hangen de posters tussen 16 september en 23 september langs de wegen, om vapers te laten weten dat Stoptober ook voor hen het overwegen waard is.

Adam Hancer, eigenaar van tabakswinkel MH Shop 2 in Hilversum, vindt het goed dat er aandacht wordt besteed aan stoppen met vapen. “Ik heb dat altijd al belangrijk gevonden. Zeker voor de jongeren.” zegt Adam. Volgens hem heeft stoppen met roken en vapen vooral te maken met wilskracht. “Je moet erachter staan. Wil je iets bereiken, moet je er wat voor doen. Volhouden, jezelf terugtrekken en die prikkels negeren.”

Op www.stoptober.nl is alle support te vinden die nodig is om te stoppen met roken en/of vapen. Vanaf 1 oktober gaan de 28 dagen van Stoptober in. Met behulp van de gratis app, podcast, video’s, stoplijn en mede Stoppers gaat het ook dit jaar weer een succesvolle Stoptober worden.

Over de auteur

Noëlle van Russel

Noëlle van Russel (19) is een eerstejaars student en beginnend journalist bij SvJ. Noëlle is een nieuwsgierig persoon die alles en iedereen interessant vindt. Perfect voor de journalistiek! Noëlle ziet zichzelf later twee verschillende kanten op gaan. Of ze wordt buitenlandcorrespondent in New York, een levendige stad waar altijd wel iets gebeurt, of ze wordt muziekjournalist en combineert haar twee passies: muziek en journalistiek.