Hilversum

Selecteer Pagina

Parkeerpunt: Hilversum draait uitbreiding parkeerbeleid terug

Parkeerpunt: Hilversum draait uitbreiding parkeerbeleid terug

Hilversum gaat per 2025 het parkeerbeleid versoepelen, met als doel parkeren toegankelijker en betaalbaarder te maken. Dit is een reactie van het college van burgemeester en wethouders op klachten van inwoners en ondernemers over de uitbreiding van het parkeerbeleid per 1 juli 2024. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat parkeren voor bezoekers van Hilversum na negen uur ’s avonds gratis wordt. Ook worden de parkeertarieven in de schilzones verlaagd van € 1,45 naar € 1 per uur en daalt het maximale dagtarief van € 3,50 naar € 3. Daarnaast zal in 2025 worden afgezien van de jaarlijkse indexatie van de parkeertarieven.

Falk van Berkel, medewerker van Mout Hilversum, ziet deze versoepelingen als een grote verbetering tijdens hun lunchuren. “Onze gasten komen vaak met de auto. Als parkeren te duur of lastig is, merken we dat meteen tijdens de lunch,” zegt hij. “Met de lagere tarieven en het gratis avondparkeren kunnen klanten zorgelozer een dag in Hilversum doorbrengen.”

Wethouder Bart Heller bevestigt dat de gemeente deze wijzigingen doorvoert na uitgebreide gesprekken met de lokale gemeenschap. Ook wordt een nieuwe vergunning geïntroduceerd voor organisaties met vrijwilligers en de kosten voor de parkeervergunning voor hulpverleners worden gehalveerd.

Ondanks dat dit al een grote stap in de goede richting is, zien ondernemers graag verdere verbeteringen. Er is veel vraag naar meer parkeerplekken tijdens drukke periodes. De gemeente blijft in gesprek met de lokale ondernemers en het parkeerbeleid monitoren. Met een aantal aankomende nieuwbouwprojecten en ideeën om bepaalde wijken te herzien, opent zich een scala aan mogelijkheden om het parkeren in Hilversum te blijven verbeteren.

Over de auteur