Hilversum

Selecteer Pagina

Hilversum zet scholieren op scherp over e-bike gevaren

Hilversum zet scholieren op scherp over e-bike gevaren

Foto; Margot Brakel

Hilversumse middelbare scholieren zijn de afgelopen weken geconfronteerd met de gevaren van e-bikes. Boa’s en politieagenten hebben verschillende middelbare scholen bezocht om voorlichting te geven over de risico’s die het gebruik van e-bikes met zich meebrengt. De gemeente hoopt hiermee niet alleen het aantal ongelukken te verminderen, maar ook jongeren aan te moedigen veiliger te rijden.

De gemeente Hilversum is een campagne gestart om de verkeersveiligheid in de stad te bevorderen. Eerder zijn er al op verschillende plekken ‘rustig-aan-banen’ aangelegd om de snelheid van weggebruikers te verminderen. Het aantal elektrische fietsgebruikers is echter de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen, waarbij ook de populaire fatbikes steeds vaker worden gebruikt. Deze groei in het gebruik van e-bikes heeft geleid tot een stijging van het aantal verkeersongevallen, omdat ze extra risico’s met zich meebrengen. In 2021 waren er in Noord-Holland gemiddeld 9,9 fietsongevallen per 10.000 inwoners. Hilversum was koploper in de regio met 10,1 fietsongevallen per 10.000 inwoners blijkt uit een onderzoek van Independer. ‘De gemeente neemt de gevaren van e-bikes erg serieus en daarom geven wij voorlichting, omdat er in Hilversum net als in de rest van Nederland veel ongelukken gebeuren met fatbikes’, zegt Julie van Traa, woordvoerster van gemeente de Hilversum. Daarom kiest de gemeente ervoor om op middelbare scholen voorlichting te geven, om jonge e-bike gebruikers te voorzien van extra informatie.

Op de schoolpleinen worden actiekaarten uitgedeeld en een video laten zien die speciaal door de gemeente is gemaakt. In de video wordt benadrukt hoe kwetsbaar je bent wanneer je met een e-bike deelneemt aan het verkeer. ‘We hopen ze met deze campagne bewust te maken van de gevaren’ , laat Maren de Vos van de afdeling openbare orde en veiligheid van de gemeente Hilversum weten in een eerder interview in De Gooi-en Eemlander.

Over de auteur

Noura El-Ali

Mijn naam is Noura El-Ali, ik ben negentien jaar oud en kom uit Leiden. Dit jaar ben ik begonnen als eerstejaarsstudent aan de School voor Journalistiek. Na het behalen van mijn mavo diploma heb ik vorig jaar ook mijn havo diploma gehaald. Mijn interesse in journalistiek is ontstaan tijdens mijn profielwerkstuk, waarin ik onderzoek deed naar het asielbeleid en de verschillende migratiestromen van de afgelopen 50 jaar. Ik ben enthousiast, en doe graag onderzoek naar uiteenlopende onderwerpen. Vooral maatschappelijke en culturele vraagstukken, zoals ongelijkheid, armoede en conflicten, trekken mijn aandacht. In de toekomst wil ik me hier graag voor inzetten