Hilversum

Selecteer Pagina

Wijdemeren komt te verdwijnen

Wijdemeren komt te verdwijnen

Wijdemeren kan niet zelfstandig voortbestaan. De gemeenteraden van Wijdemeren en Hilversum hebben op 10 juli 2024 met grote meerderheid de intentie uitgesproken om op 1 januari 2027 de gemeente Wijdemeren bij Hilversum te voegen. De gemeenten gaan samen een herindelingsontwerp maken.

Wijdemeren behoort tot één van de duurste gemeenten van Nederland, blijkt uit cijfers van de Hypotheker. Met een gemiddelde prijs van €4.696 staat Wijdemeren op de 21e plek. “Deze fusie vindt niet plaats uit luxe, maar uit noodzaak,” vertelt waarnemend burgemeester van Wijdemeren Mark Verheijen. Ook voor de ondernemingen in Wijdemeren zal dit veel betekenen. Ze zullen vooruitgaan op kwaliteit en dienstverlening. Door de fusie hopen Wijdemeren en Hilversum dat ze kunnen bijdragen aan de potentie van de ondernemingen.

De twee gemeenten hebben een website opgezet waar de bewoners van de dorpen vragen kunnen stellen over de fusie. Ook kunnen ze hun ideeën insturen en meedenken over de mogelijkheden van de fusie. Op de website kun je datums vinden van bijeenkomsten die worden gehouden over de fusie.

Hilversum was niet de enige kandidaat voor een fusie met Wijdemeren; Gooise Meren en Stichtse Vecht waren de andere opties. Stichtse Vecht heeft echter aangegeven geen interesse te hebben in de fusie. Na een afweging is toch het besluit genomen om met Hilversum te fuseren. Met Hilversum zullen ze de centrumstad meer versterken, en kan Wijdemeren goed meeliften op de “kracht” die Hilversum te bieden heeft. Hilversum zit namelijk aan tafel bij de provinciale vergaderingen en in Den Haag. Voor zo’n klein dorpje als Wijdemeren is dat een kans die ze nooit gedacht hadden te kunnen krijgen. De gemeente Wijdemeren bestaat ook pas zo’n 20 jaar. Op 1 januari 2002 besloten de gemeenten ’s-Graveland, Nederhorst den Berg en Loosdrecht samen te gaan tot één gemeente. ‘Hierdoor is het ook makkelijker voor de mensen uit Wijdemeren om nog een fusie door te voeren, omdat ze zich niet heel erg gebonden voelen aan de naam’, zegt Mark Verheijen.

Site fusie Wijdemeren en Hilversum:
https://wijdemeren.hilversum.nl/default.aspx 

 Wil je nog meer horen over deze fusie en wat de burgermeester van Wijdemeren zelf denkt luister dan hier:

Over de auteur

Duco Boom

Duco Boom (2005). Ik wil graag leren over nieuwe onderwerpen. Ik houdt van mensen helpen, en de wereld een beter plek maken. Nieuws onderwerpen als politiek, cultuur, klimaar en mensen rechten interesseren mij. Ik hoop veel goeds te doen voor andere, en veel mensen te kunnen te bereiken die hulp nodig hebben.