Hilversum

Selecteer Pagina

Een viering van televisiegeschiedenis: de eerste Han Peekel prijsuitreiking

Een viering van televisiegeschiedenis: de eerste Han Peekel prijsuitreiking

Samenkomst Han Peekel prijsuitreiking | Foto: Tinke van Witteveen

HILVERSUM – De Han Peekel prijs is voor het eerst uitgereikt bij Beeld & Geluid op 3 oktober 2024. Een bijzondere bijeenkomst met een hecht publiek.
De prijs is uitgereikt aan de persoon die zich in het jaar 2023-2024 het best heeft ingezet voor het behouden van televisiegeschiedenis, zoals Han Peekel zelf dat graag deed.

 

De prijsuitreiking vindt plaats in een theaterzaal bij Beeld & Geluid. Het is een kleurrijke zaal met een bijzondere samenkomst. De samenkomst van mensen bestaat uit familie, vrienden en collega’s. De aanwezigen lijken elkaar te kennen en schudden elkaar vrolijk de hand bij het weerzien van elkaar na een lange tijd. Er zijn zo’n 60 mensen in theaterzaal 2 bij Beeld & Geluid, op het Media Park.
Voor Beeld & Geluid is het een belangrijke prijs. ‘Beeld & Geluid is hét mediacentrum van Nederland en heeft beschikking over al het beeld en geluid dat is uitgezonden op de lokale omroep’, vertelt Dennis de Bruin, communicatieadviseur van Beeld & Geluid. ‘Het is dus een mooi moment om iemand in het zonnetje te kunnen zetten die hier goed gebruikt van maakt,’ ligt De Bruin toe.

De uitreiking begint met een korte documentaire over Han Peekel. Han Peekel, gestorven op 14 december 2022, was vooral bekend van het tv-programma Wordt Vervolg en TV Monument. Hij maakte beeldbepalende tv-producties, zowel als presentator en als producent. ‘Zijn passie voor de mediageschiedenis, liefde voor het televisievak en betrokkenheid bij archivering waren de aanleiding voor het in het leven roepen van deze prijs.’
Aansluitend vertelt de presentatrice over haar persoonlijke gedeelde interesse met Han Peekel en laat vervolgens de jury en de genomineerden elk kort aan het woord.
De jury bestaat onder andere uit de dochters van Han Peekel. Voor hen een extra beladen samenkomst; ‘Het is een mooi moment en een eerbetoon, zeker met dit gezelschap’, vertelt zijn dochter.
Daarnaast spreekt één van de genomineerde over hem als iemand die geïnteresseerd was in de mens en daarvoor tv en radio gebruikte om meer te weten te komen over een persoon en het persoon achter die persoon. Ook een genodigde vertelt: ‘Een groot deel van wat hier staat is aan hem te danken.’

De genomineerden voor de Han Peekel prijs 2024 zijn: Hans van den Berg (beeldresearcher), Pim Mookhoek (regisseur en programmamaker) en Ron Vergouwen en Bjorn Bouwens (podcastmakers).
Zij zette zich stuk voor stuk anders in voor de televisiegeschiedenis. Zoals bijvoorbeeld de podcastmakers zich inzetten in de vorm van een podcast, waarin zij oude televisieprogramma’s en uitzendingen met elkaar bespreken. ‘Het begon ermee dat we elkaar wekelijks via de telefoon spraken, over tv-programma’s,’ vertellen Ron en Bjorn,’ uiteindelijk hadden we het lef om hier een podcast van te maken.’ Hierbij lichten ze ook toe dat ze denken dat mensen geïnteresseerd zijn televisiegeschiedenis, omdat men behoefte heeft aan nostalgie.

‘Verhalen maken met archiefmateriaal; het begint pas echt te leven als je het verhaal vertelt,’ vertelt de Hans, de winnaar van de eerste Han Peekel prijs. Hans van den Berg werkt al 20 jaar als beeldresearcher en storysteller voor Beeld & Geluid, heeft meegewerkt aan de producties van verschillende documentaires en televisieprogramma’s. Zo werkte hij samen met Sandra Beerends aan de documentaire Ze noemen me Baboe en werkte voor productiemaatschappij Topkapi aan de documentaire serie Terreur en Cannabis. Na zijn een succesvolle carrière gaat hij eind dit jaar nog met pensioen. Voor Hans dus nog een mooi hoogtepunt aan het eind van zijn carrière, maar het maakt hem ook erg emotioneel. Voor Hans was Han Peekel een vriend en collega, iemand waarmee hij veel heeft samengewerkt.

Hans van den Berg ontvangt een geldbedrag van €1951 en een trofee. Het bedrag symboliseert de dag van de eerste televisie-uitzending op 2 oktober 1951. De trofee met daarop een gouden vlinderdas staat voor Han Peekel zelf, omdat hij altijd een vlinderdas droeg.
Het geldbedrag is mogelijk gemaakt door Han Peekel zelf. Hij liet een legaat achter aan Beeld & Geluid en hiermee kan de prijs de komende 10 jaar worden uitgereikt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                          

 

 

 

 

 

 

 

                        

Over de auteur

Tinke van Witteveen

Tinke van Witteveen (2005) een eerstejaars student aan de school van journalistiek, is geïnteresseerd is het verhaal van mensen. Zo heeft ze voor haar eindwerkstuk aan de vrije school (Zeist) haar opa en oma geïnterviewd over hun levensverhaal. Als beginnend journalist is zij nog opzoek naar wat haar interessegebied is binnen de journalistiek. Zomers spendeert Tinke haar tijd op Theaterfestival de Parade, het enige rondreizende festival in Europa. Hier komen veel mensen met allemaal hun eigen verhaal. Een goede plek om mensen te leren kennen en verhalen van mensen te ontdekken. Nu zal ze haar eigen verhaal gaan schrijven, beginnend aan een nieuw avontuur, aan de school van journalistiek.