Hilversum

Selecteer Pagina

De Gooische Herberg: nieuw monument zorgt voor tegenstelling in meningen.

De Gooische Herberg: nieuw monument zorgt voor tegenstelling in meningen.

(De Gooische Herberg, nu een monument. Foto: Minah Eltohamy)

De Gooische Herberg in Hilversum officieel benoemd tot monument. Dit betekent dat het historische pand, gelegen op de kruising van de Leeuwenstraat en Kampstraat, behouden blijft en niet zal worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwe woningen. 

Hier heeft men Stichting Hilversum ‘Pas op!’ aan te danken, die een verzoek had ingediend om de Herberg tot monument te benoemen, net voordat de sloopplannen bekend werden gemaakt. Voor liefhebbers van historie en cultuur is dit een belangrijke overwinning. De Gooische Herberg heeft een lange geschiedenis als ontmoetingsplek voor handelsreizigers en bezoekers van het oude Hilversum, en stond later bekend als eetcafé. Het pand heeft veel historische waarde omdat het, in tegenstelling tot veel gebouwen in de omgeving, zijn originele stijl heeft behouden en zo een zeldzaam stukje historisch Hilversum vertegenwoordigt.

Toch zijn niet alle reacties positief. Voorstanders van de geplande woningbouw benadrukken dat Hilversum een groot tekort aan woningen heeft, met name voor scholieren die een kamer nodig hebben. De ruimte die de herberg inneemt, had goed gebruikt kunnen worden om dat probleem aan te pakken.

Jackie, een student die Cultureel Erfgoed studeert en in Utrecht zelf op zoek is naar een woning, ziet beide perspectieven van de kwestie: “De monumentenstatus is een stap vooruit voor de cultuur in Hilversum, maar misschien eentje achteruit voor de woningnood,” zegt ze. “Wie weet kan het pand herbestemd worden, bijvoorbeeld voor studentenwoningen? Het zou niet de eerste keer zijn dat er in een monumentaal pand gewoond wordt.” Terwijl de discussie over de woningnood doorgaat, is één ding zeker: de Herberg blijft staan.

 

Over de auteur

Minah Eltohamy

Ik ben Minah Eltohamy, ik studeer aan de Hogeschool van Utrecht aan journalistiek. Mijn interresses liggen in artikelen over film, literatuur- en misdaadjournalistiek. Meestal plaatst ik recensies op boek- en film websites, maar nu ben ik opzoek naar verhalen rond Hilversum. Met Hilversum wil ik me inzetten voor nieuws dat minder belicht is. Heb je iets dat je kwijt wilt over Hilversum, en wil je daar een gezellig praatje van maken? Mail dan naar minah.eltohamy@student.hu.nl