Hilversum

Selecteer Pagina

Standbeeld De Stille Strijd nu ook in Hilversum

Standbeeld De Stille Strijd nu ook in Hilversum

Gemaakt door Saskia Stolz, is het standbeeld “Stille Strijd” eindelijk ook in Hilversum te bekijken. Het is een rondreizend kunstwerk door Nederland en werd in 2023 onthuld. Het stelt een in elkaar gedoken jongen voor die de depressieve gedachten, waar veel jongeren de laatste tijd mee worstelen, nabootst. Het doel van dit kunstwerk is om het taboe dat heerst rondom het praten over zelfdoding te doorbreken. Er wordt namelijk nog te weinig aandacht aan besteed, vindt Saskia Stolz, maar dat moet veranderen. 

De verontrustende cijfers over het toenemende aantal jongeren dat zelfmoord pleegt onder de 30 moeten stoppen, zegt de organisatie het Power of Art House. Het standbeeld is volgens Dunya Vermaat, medewerker van het Suïcide Preventie Centrum, heel goed afgebeeld. De meeste jongeren die worstelen met depressieve gedachten zitten ook zo ingetogen als het standbeeld, met hun hoofd tussen hun benen en zich echt hopeloos voelend. Dunya is van mening dat het standbeeld erg helpt bij het toegankelijker maken van het praten over zelfdoding. Haar tip is om er nog een praatcafé bij te organiseren, zodat er echt een plek is waar mensen naartoe kunnen om de last iets meer van hun schouders te krijgen. Je verhaal delen doet al heel veel met je. 

Het standbeeld is tot 23 september in Hilversum te zien. Daarna zal het tot 2 december nog door Nederland reizen, met als eindbestemming Gouda. Vanaf 2025 zal het standbeeld op een vaste plek komen te staan; deze locatie wordt binnenkort bekendgemaakt. 

 

Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem via www.113.nl, of telefonisch op 113 of 0800-0113.

Wil je meer horen over wat Dunya te zeggen heeft, hier spreek ik met haar over zelfmoord en waarom mensen het nou eigenlijk doen. Ook bespreken we wat we er tegen kunnen doen.

 

Over de auteur

Duco Boom

Duco Boom (2005). Ik wil graag leren over nieuwe onderwerpen. Ik houdt van mensen helpen, en de wereld een beter plek maken. Nieuws onderwerpen als politiek, cultuur, klimaar en mensen rechten interesseren mij. Ik hoop veel goeds te doen voor andere, en veel mensen te kunnen te bereiken die hulp nodig hebben.