Hilversum

Selecteer Pagina

Vrijwilligersmarkt biedt uitweg voor de eenzame Hilversummer

Vrijwilligersmarkt biedt uitweg voor de eenzame Hilversummer

De vrijwilligersmarkt in het raadhuis van Hilversum. Foto van Oscar Eichenberger.

Een op de acht Hilversummers voelt zich ernstig eenzaam. Tijdens de week tegen eenzaamheid kan de vrijwilligersmarkt een oplossing bieden voor eenzame inwoners van Hilversum. Gedurende de vrijwilligersmarkt, die op 2 oktober georganiseerd werd, konden bezoekers zich aanmelden bij diverse vrijwilligersorganisaties. 

Hilversum is een van de 286 gemeenten die zijn aangesloten bij het actieprogramma ‘Een Tegen Eenzaamheid’. Dit is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om eenzaamheid in Nederland te verminderen. Op de vrijwilligersmarkt stonden afgelopen woensdag 2 oktober verschillende vrijwilligersorganisaties klaar om geïnteresseerden te informeren over het vrijwilligerswerk van hun organisatie. Volgens de beleidsregisseur van de vrijwilligersmarkt, Simone Rijneveld, is deze markt opgezet, om eenzaamheid te voorkomen of verminderen. “Mensen horen opeens bij een groepje en worden weer ergens verwacht, dat kan heel erg helpen om eenzaamheid te verminderen”, aldus Simone Rijneveld. 

Eenzaamheid is tegenwoordig een algemeen probleem, zowel bij jong als oud. Toch kwamen er vooral ouderen op de vrijwilligersmarkt af. Met name onder gepensioneerden komt eenzaamheid veel voor. Ze voelen zich door het ontbreken van sociaal contact en gedeelde emoties vaak ernstig eenzaam. “Wie werkt wilt vrij zijn en wie vrij is wilt andersom”, gaf de net gepensioneerde Albertien Westveen aan, die ook op zoek was naar informatie over vrijwilligerswerk. Volgens de gemeente Hilversum is vrijwilligerswerk een win-win situatie: “Als vrijwilliger help je anderen, terwijl je zelf ook profiteert van de sociale contacten, nieuwe vaardigheden en het gevoel van voldoening dat dat met zich meebrengt.” 

Voor wie niet aanwezig kon zijn bij de vrijwilligersmarkt of een andere activiteit van het actieprogramma zijn er nog genoeg mogelijkheden. Volgens Simone Rijneveld is het voor vrijwilligerswerk nooit te laat en lopen de meeste activiteiten ook na de week tegen eenzaamheid gewoon door.

Over de auteur

Oscar Eichenberger

Ik ben Oscar Leonardo Eichenberger, 19 jaar oud en ben geboren en getogen in Alkmaar. Ik ben sportief aangelegd, zit veel op de racefiets en houdt mijzelf 24/7 bezig met alles rondom voetbal. Ik speel in de JO23-1 (2e divisie) en Futsal heren 1 van V.V. Kolping Boys uit Oudorp. Daarnaast heb ik een seizoenkaart van AZ Alkmaar en volg ik alle wedstrijden van Liverpool. Naast voetbal is mijn interesse in sport erg breed en zie ik mijzelf later als sportjournalist de mooiste sportverslagen tikken. Schrijven over sport is een hobby en doe ik dan ook voor mijn voetbalvereniging. Ik ben altijd in voor een praatje en drankje en houd dan ook van een gezellige omgeving, wel in een stad, want ik ben geen dorpsmens.