Hilversum

Selecteer Pagina

Leerlingen Groen van Prinsterer verzamelen elektronisch afval tijdens E-Waste Race

Leerlingen Groen van Prinsterer verzamelen elektronisch afval tijdens E-Waste Race

Verzameling van elektronisch afval Foto: Jenna van Veen

Meer dan de helft van het elektronisch afval in Nederland belandt nog steeds bij het restafval. Dertig leerlingen van groep 8 van basisschool De Groen van Prinsterer willen dit veranderen. Zij doen mee aan de E-Waste Race en zullen van 23 september t/m 17 oktober in Hilversum elektronisch afval verzamelen om dit te recyclen en een nieuw leven te geven.

CBS De Groen van Prinsterer is één van de 10 basisscholen in Gooi & Vechtstreek die deelneemt aan de E-Waste Race. ‘Jong geleerd is oud gedaan’, vertelt Annemarie Giskes, leerkracht van groep 8. Haar leerlingen zijn de aankomende vier weken druk bezig met het project. De kinderen hebben verschillende rollen gekregen om de apparaten in te leveren en dit te promoten. Voor elk apparaat dat zij inzamelen krijgen ze punten. De school met de meeste punten wint een schoolreisje.

Naast het inzamelen van elektrisch afval heeft de klas ook al een gastles gekregen van Esther van Rooijen over e-waste en de waarde van grondstoffen. Giskes benadrukt het belang van dit project: ‘Als we de kinderen meer bewust maken van apparaten die thuis niets liggen te doen, maar nog wel gerecycled kunnen worden en wat er voor nodig is om apparaten te maken of juist af te breken, zullen de leerlingen hopelijk bewuster een aankoop doen en thuis bewuster met hun apparaten omgaan.’

De E-Waste Race wordt georganiseerd door Race Against Waste, met het doel klimaat- en milieueducatie leuk, leerzaam en praktisch te maken. Sinds 2014 hebben zij al 182 E-Waste Races georganiseerd. In totaal zijn er bij deze races 2.908.614 elektronische apparaten ingezameld. Dit leidt tot een besparing van 3.314.766 kilogram CO2-uitstoot.

De leerlingen van groep acht hebben nu al hun eerste spullen ingeleverd, waaronder een elektrische tandenborstel en een oud mobieltje. Inwoners van Hilversum kunnen hun elektronisch afval thuis laten ophalen door dit aan te bieden op ewasterace.nl.

Over de auteur

Jenna van Veen

Ik ben Jenna van Veen, 24 jaar en eerstejaars student aan de School voor Journalistiek. Sinds het begin van de middelbare school ben ik al geïnteresseerd in de journalistiek. In 2022 ben ik afgestuurd voor de mbo-opleiding Internationale Marketing, Communicatie en Evenementen. Hierbij heb ik onder andere persbericht mogen schrijven voor verschillende bedrijven. Ik ben erg benieuwd naar wat voor nieuws er te vinden is in Hilversum en kijk erna uit om hierover te schrijven. Heeft u tips? Stuur dat dan naar jenna.vanveen@student.hu.nl