HOUTEN – Elke vrijdagavond heeft de jeugdbrandweer in Houten een oefenavond. Freerk Wigarda is een van de jeugdbegeleiders. Hij is zelf ook actief bij de brandweer als manschap en chauffeur. Na een lange tijd als brandweerman actief te zijn geweest, stopt hij eind dit jaar. Wel zal hij door blijven gaan als begeleider van de jeugdbrandweer.
‘Zelf werk ik al een aantal jaar bij de volwassen brandweer. Daar ben ik manschap en chauffeur. Elke woensdagavond hebben we oefenavond. Ook sta ik klaar voor oproepen die binnenkomen, mits ik mijn pieper aanheb en beschikbaar ben. Naast dit ben ik ook begeleider van de jeugdbrandweer. Elke vrijdagavond oefenen we met een ploegje jongeren van twaalf tot en met achttien jaar. Jongeren mogen het jaar dat ze achttien worden afmaken, daarna kunnen ze doorstromen naar de volwassen brandweer.
Zelf zal ik na dit jaar stoppen bij de brandweer, wel zal ik de jeugdbrandweer nog blijven begeleiden. Ik stop omdat ik het vele jaren met plezier heb gedaan, maar toch het stokje wil doorgeven aan iemand anders. Ook wordt het lichamelijk steeds lastiger, aangezien het werk bij de brandweer erg zwaar kan zijn. De jeugd begeleiden vind ik nog steeds leuk om te doen en dit wil ik blijven doen zolang het kan.
Oefenavond
Bij de jeugdbrandweer oefenen we met dezelfde dingen als de gewone brandweer, alleen met een paar aanpassingen. We werken bij de jeugd niet met echte vlammen, maar met vlammenbordjes of knetterkasten. Dat zijn bordjes waar rook uitkomt en wat een geur van vuur creëert. De knetterkasten zijn vierkant en maken een knetterend geluid, met een lampje erop dat flitst. We hebben verschillende soorten ladders en slangen voor de jongeren. Ze zijn wat kleiner, dus moeten ze met kleinere slangen rollen en minder grote ladders werken dan de gewone brandweer. We laten de jeugd met de kleinste maat slang werken. Van de ladders zorgen we dat ze met een ladder kunnen werken die een deel heeft in plaats van twee delen.
Elke oefenavond worden er verschillende oefeningen gedaan. We maken dan een indeling van de ploeg en iedereen krijgt een functie. Het kan op jonge leeftijd nog wel eens lastig zijn om naar andere leeftijdsgenootjes te luisteren. Ik zeg daarom ook altijd dat ze tijdens een oefening niet altijd vriendjes hoeven te zijn, bijvoorbeeld als de bevelvoerder een commando geeft, maar na de oefening wel weer. Tijdens de oefening luister je naar de commando’s van de bevelvoerder. Die gaat zeggen hoe de inzet gaat verlopen. Dat is belangrijk om te zorgen dat een oefening goed verloopt en iedereen zijn taak goed kan doen. We laten ze ook regelmatig van taak wisselen.
Passie voor het vak
Ik ben een tijdje gestopt als jeugdbegeleider, maar heb het sinds twee jaar toch weer opgepakt. Bijna alle leiders waren opgestapt en ze hadden vanuit de brandweer extra hulp nodig, met het begeleiden van de jeugdleden. Het is toch altijd leuk om weer met de kinderen te werken. Het belangrijkste vind ik dat ze plezier hebben. Ik zeg ook altijd tegen andere jeugdleiders dat plezier het grootste en belangrijkste moet zijn wat ze nu hebben. Langzamerhand gaan we een beetje meer oefenen en zorgen dat ze vaardigheden krijgen.
Dit jaar gaan we ook met wedstrijden meedoen. Dan wordt er een bepaald tempo verwacht, maar ook een bepaalde handigheid. Het gaat dan van spelenderwijs naar praktisch, dan gaan we het tempo opvoeren. Maar ik vind wel dat het leuk moet blijven voor hen. Ze vinden het bijvoorbeeld leuk om overal heen te gaan met oefeningen. Dit doen we ook om een andere uitdaging te creëren. We hebben wel eens geoefend op vliegbasis Soesterberg. Ook hebben we een keer een brand gecreëerd in een verkeerstoren. We willen nog een keer naar Schiphol, om een rondleiding te krijgen en daar eventueel een oefening doen.
Ik heb toch een passie voor het vak en het feit dat ik dat kan meegeven aan de jeugd, vind ik heel mooi. Ik vind het mooi dat ik iets kan betekenen voor een ander. Ik zeg altijd maar als er een incident is, dan zetten wij de plaats af met rood afzetlint waar het publiek niet verder mag. Wij mogen als brandweer wel verder dan het lint, waardoor we meer kunnen betekenen voor een slachtoffer. Het is goed dat ze dat soort dingen leren en jong meekrijgen. Het doel van de jeugdbrandweer is dan ook eigenlijk om te leren om anderen te helpen, door klaar te staan voor de maatschappij.’