Houten

Selecteer Pagina

‘Vroeger was mijn haarkleur een bron van onzekerheid, nu draag ik het met trots’

‘Vroeger was mijn haarkleur een bron van onzekerheid, nu draag ik het met trots’

Stacey Terstegen verkozen tot 'Miss beauty of Utrecht'

Stacey Terstegen (21) uit Houten heeft op 23 februari 2025 in Theater de Lampegiet de verkiezing ‘Miss Beauty of Utrecht’ gewonnen. De nationale finale van ‘Miss Beauty of the Netherlands’ staat gepland op 4 juli en de voorbereidingen zijn al in volle gang.

Een compleet nieuwe wereld

‘Ik was op vakantie in Cyprus toen ik via Instagram een bericht kreeg met de vraag of ik interesse had in de Miss beauty of Utrecht verkiezing. Mijn eerste gedachte was: ‘Nee, dit ga ik echt niet doen, dat is niets voor mij.’ Maar na overleg met mijn ouders en vriend besloot ik het tóch te proberen. Waarom niet? Het is een traject waarin je groeit en jezelf ontwikkelt. En zo begon het. Ik had geen ervaring met missverkiezingen of modellenwerk, behalve wat kindermodellenwerk toen ik jonger was. Dit was een compleet nieuwe wereld voor mij. Ik wist niet goed wat ik moest verwachten, maar wat ik vooral wilde laten zien, was dat missverkiezingen veel meer zijn dan een ‘vleeskeuring’.

Het begint allemaal met de castingdag. Daar sta je met tientallen andere meiden en moet je laten zien wie je bent. Je wordt beoordeeld op uitstraling, presentatie en motivatie. Als je door bent, start het traject pas echt. Elke week zijn er vervolgens trainingen: catwalklessen, presentatietrainingen en workshops over duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid. Daarnaast is er de pre-judging, een belangrijk moment voor de finale. Hierbij krijg je pittige vragen over maatschappelijke thema’s, zoals duurzaamheid en vrouwenrechten, maar ook over je eigen visie en doelen. Het draait niet alleen om uiterlijk; je moet laten zien dat je een sterke, intelligente vrouw bent die een boodschap heeft.

Op de finaledag sta je vervolgens met de andere finalisten op het podium. Er zijn verschillende rondes, waaronder een introductieronde, een catwalkshow en natuurlijk de bikinironde. Veel mensen denken dat die ronde alleen om uiterlijk draait, maar het gaat om zelfvertrouwen en uitstraling. Daarna volgt de allesbepalende vragenronde. Je krijgt een vraag die je direct moet beantwoorden, zonder voorbereiding. Dat moment is enorm spannend, want het laat zien hoe goed je jezelf kunt presenteren onder druk. De bekendmaking was zenuwslopend. Toen ik in de top drie stond, dacht ik: ‘Oké, ik ben derde.’ Toen die naam werd genoemd en het niet de mijne was, dacht ik: ‘Dan ben ik tweede.’ En toen… werd mijn naam als winnaar genoemd. Ik kon het niet geloven en moest meteen huilen. Het voelde als een cadeau, als een bekroning van mijn hele proces van zelfacceptatie en groei. Het moment dat ik op het podium stond, met de kroon op mijn hoofd, besefte ik pas hoeveel deze reis voor mij betekende. Van een onzeker meisje dat zich jarenlang verborgen hield, naar een jonge vrouw die vol zelfvertrouwen haar verhaal durft te delen.’

Van onzekerheid naar zelfvertrouwen

‘Wat deze ervaring voor mij extra bijzonder maakte, is dat ik vroeger erg gepest ben om mijn rode haar. Dat heeft een enorme impact op mijn zelfvertrouwen gehad. Toen ik werd geselecteerd voor de Miss beauty of Utrecht verkiezing, was ik de enige met rood haar. Dat ze mij kozen, voelde als een bevestiging: ik mag er zijn. Ik besloot om tijdens de pre-judging rode schoenen en rode lippenstift te dragen. Een statement. Vroeger was mijn haarkleur een bron van onzekerheid, nu draag ik het met trots. Tijdens het traject leerde ik dat ‘Miss Beauty’ niet alleen draait om persoonlijke groei, maar ook om maatschappelijke betrokkenheid. We zetten ons zo in voor het goede doel Stichting Simavi, die vrouwen in Azië en Afrika helpt door waterputten te bouwen en zo misbruik en ongelijkheid te verminderen. Het idee dat wij als vrouwen elkaar wereldwijd kunnen steunen, gaf me een enorme motivatie om door te gaan.’

Een missie voor de toekomst

‘Met deze titel wil ik een platform bieden waar mensen zich veilig en gehoord voelen. Ik wil bewustwording creëren over duurzaamheid, vooral bij kinderen, want zij zijn de toekomst. En ik wil op middelbare scholen aandacht vragen voor pesten, omdat ik weet hoe groot de impact daarvan kan zijn. Duurzaamheid en educatie zijn voor mij belangrijke speerpunten. Kinderen moeten begrijpen wat hun handelingen betekenen voor het milieu. Als we hen hier jong in meenemen, kunnen we samen een duurzamere toekomst creëren. Daarom wil ik met basisscholen en middelbare scholen in gesprek gaan om duurzaamheid en milieubewustzijn op een speelse manier onderdeel te maken van hun lessen.

Voor meiden die twijfelen om zich in te schrijven: doe het. Je leert presenteren, zelfvertrouwen opbouwen, je groeit enorm als persoon. Ik heb mezelf nooit zo durven presenteren, en nu sta ik hier. Dus durf, stap uit je comfortzone en ga ervoor. Het traject heeft me zoveel gebracht. Niet alleen een titel, maar een hele nieuwe kijk op mezelf en de wereld. Missverkiezingen zijn zoveel meer dan alleen uiterlijk vertoon. Het gaat om wie je bent, wat je wilt bereiken en hoe je impact kunt maken. Als ik één ding heb geleerd, is het dat je altijd meer kunt dan je denkt. En dat je, zelfs als je twijfelt, altijd de sprong moet wagen.’

Over de auteur

Sofie Bouwmeester

Sofie Bouwmeester (2006) is een beginnend journalist in opleiding aan de Hogeschool Utrecht. Zij is geïnteresseerd in de wereld om haar heen en houd van verhalen vertellen, vooral schriftelijk kan zij haar ei kwijt. Als kind stonden de teksten al snel op papier en ook creativiteit is een belangrijk aspect in haar nieuwsgierige karakter. Momenteel werkt ze als horecamedewerker in een Frans-Aziatisch restaurant in het Gooi en ze hoopt in de toekomst verder te kunnen in de jeugdjournalistiek.