HOUTEN-Koken brengt mensen samen, en dat bewijst Marco van Renswou met zijn bijzondere kookworkshops. Als docent bij SVO vakopleiding food in Houten zet hij zich in om mensen met een kwetsbare achtergrond een culinaire ervaring te bieden. Hij heeft vijftien jaar in de horeca gewerkt als bedrijfsleider van een cafetaria en besloot zes jaar geleden de overstap de maken naar het onderwijs. Sindsdien geeft hij les aan studenten die zich ontwikkelen tot bedrijfsleiders en managers in de foodservice en is hij verantwoordelijk voor de koksopleiding. Met zijn kookworkshops biedt hij deelnemers niet alleen de kans om te leren koken, maar vooral om samen te komen in een sociale en laagdrempelige omgeving. In dit interview vertelt hij over zijn passie voor koken en onderwijs, hoe hij deze workshoppen begeleidt en wat zijn motivatie is om hiervoor in te zetten.
Hoe bent u betrokken geraakt bij de kookworkshops?
‘Via een gedeelde vriend kwam ik in contact met SAS, een organisatie die zich inzet voor sociale activiteiten. Zij kochten een geschikte kookruimte en kwamen bij SVO uit. Onze keukens zijn daar ideaal voor. Zo raakte ik in gesprek met de voorzitter en werd ik gevraagd als docent voor deze workshops. Onlangs hadden we onze eerste sessie met 21 eters en zes deelnemers die kookten. Dat was een groot succes!’
Wie doen er mee aan de workshops?
‘Het doel is om een kwetsbare doelgroep een fijne avond te bezorgen. Kwetsbaar is een brede term. Sommigen hebben een fysieke beperking, zoals met een hand kunnen gebruiken, andere hebben mentale of sociale uitdagingen. We werken met kleine groepen, zodat we iedereen de juiste begeleiding kunnen geven. Tijdens de eerste workshop waren er zes deelnemers en drie begeleiders, waardoor er veel persoonlijke aandacht was.’
Waarom deden er meer mensen mee aan het eten dan aan het koken?
‘Voor veel mensen is koken een grotere drempel dan eten. Sommigen willen eerst zien hoe het eraan toegaat voordat ze zelf de stap zetten. Hopelijk motiveren we hen om de volgende keer wel actief mee te doen.’
Hoe verliep de kookavond?
‘De deelnemers komen binnen en starten met een kop koffie of thee. Daarna leg ik het menu uit en kleden we ons om. Vervolgens laat ik stap voor stap zien hoe de gerechten worden bereid en voeren de deelnemers het uit op groetere schaal. Ik geef tips en begeleid hen waar nodig. Tijdens onze eerste workshop hebben we een driegangenmenu gemaakt: een tomatensoep, gegrilde groenten met aardappelpuree en gevulde kipfilet met roomkaas. Als toetje was er tiramisu met vanille-ijs. We eten samen en sluiten af met gezamenlijk opruimen. Ik ging uit van een gezellige avond met leergierige deelnemers en dat is ook gelukt.’
Welke kooktechnieken legt u het liefst uit?
‘Alles begint bij de basis: snijden, julienne snijden en het combineren van smaken. Ik probeer deelnemers mee te geven hoe je een menu samenstelt op basis van het seizoen.’
Zijn er bepaalde technieken waarin u deze technieken graag toepast?
‘Ja, vooral in de Italiaanse keuken. Basisvaardigheden zoals het goed snijden en ingrediënten en het combineren van smaken zijn daar heel belangrijk. Dat probeer ik de deelnemers ook mee te geven.’
Wat is uw specialiteit?
‘Pizza! Ik heb zelfs zes maanden in een pizzeria gewerkt om het echt goed te leren. Nu geef ik ook pizza-workshops.’
Denkt u dat een pizza- workshop populair zal zijn?
‘Absoluut! Iedereen houdt van pizza en het is laagdrempelig. Ik hoop dat we de volgende keer meer deelnemers hebben. Zo kunnen we echt voor een grote groep pizza’s bakken. Dat zou geweldig zijn.’
Wat merkt u aan de deelnemers na afloop van de workshops?
‘Vooral blijdschap en trots. Het is mooi om te zien hoe deelnemers groeien in zelfvertrouwen, zowel in de keuken als in het sociale contact. Je ziet namelijk dat ze wat meer open naar elkaar communiceren dan eerst het geval was, dat is mooi om te zien.’
Wat zou u graag nog willen bereiken met deze workshops?
‘Ik hoop dat we deze workshops structureel kunnen blijven aanbieden en dat meer mensen de stap durven te zetten om mee te doe. Uiteindelijk wil ik dat iedereen het gevoel heeft dat koken voor hen toegankelijk is, ongeacht hun achtergrond of beperking.’
Welke les wilt u met de workshop meegeven?
‘Je hoeft echt geen sterren chef te zijn om lekker te kunnen koken. Als je een paar basishandelingen kent en snapt hoe ingrediënten samenwerken, kan iedereen wat lekkers op tafel zetten. Begin gewoon met koken, volg gewoon het recept en leg de lat niet te hoog.’