HOUTEN – Het NK Tegelwippen is in volle gang. Op 22 maart deelt het inwonerinitiatief Houtense Bijzaken meer dan duizend struiken uit op ’t Rond. Er stond een wachtrij van meer dan één uur. Deze actie moet ervoor zorgen dat de inwoners van Houten hun tegels vervangen voor inheemse struiken. Inwoners vergroenen hun eigen tuin, de biodiversiteit heeft daar weer profijt van en Houten maakt tegelijkertijd kans op een mogelijke winst bij het NK Tegelwippen.
Het tegelwippen
Het inleveren van tegels is niet verplicht op de struikenmarkt maar wordt wel aangemoedigd. “Via de tegeltaxi haalt de gemeente de tegels op, je kan er ook voor kiezen de tegels zelf naar de werf te brengen.” vertelt organisator Ronald Verbeek. “Sommige mensen komen hier met een kinderzitje vol met tegels, maar het meeste wordt opgehaald via de tegeltaxi. We willen niemand buitensluiten en dus kunnen ook mensen die geen tegels hebben gewipt een struik ophalen. Ons doel is om bij te dragen aan meer biodiversiteit in Houten.”
Er zijn veel verschillende soorten om uit te kiezen. Zo kun je kiezen uit de gewone vlier, krentenboom, rode en gele kornoeljes, wilde kardinaalsmuts, vuilboom, hulst, rode kamperfoelie, mispel, aalbes en de kruisbes. Door de vele soorten kunnen mensen een struik uitzoeken die precies bij hun tuin past.
Lange rijen voor een struik
Er was een enorm animo voor de struikenmarkt. “De struikenmarkt is een groot succes. Vanaf de Lidl staan mensen in driedubbele rijen te wachten.” vertelt Verbeek. “Soms moeten mensen meer dan één uur wachten. Ondanks dat vinden ze het een top idee en zijn ze erg positief.”
Een van de inwoners van Houten is Frank Verbruggen. Hij kwam als een van de laatste een struikje ophalen. “Ik heb een mooie vlierstruik meegenomen, ook al heb ik geen tegels om in te leveren wil ik wel graag kunnen bijdragen aan een betere biodiversiteit. Toen ik hier net langsfietste dacht ik: dit kan er ook nog wel bij”.
De organisatie vindt het belangrijk dat het inheemse planten zijn. Verbeek vertelt: “De inheemse zomer en wintereik kan wel 450 soorten insecten herbergen. Een Amerikaanse eik daarentegen maar 45. Er staan hier in Houten ook veel wilgenbomen die niet inheems zijn, daar zitten nauwelijks insecten op. Dat is doodszonde.”
Een grootschalig project
De financiering van deze struiken komt vanuit de provincie. De planten zelf komen van NL Plants. Houtense BIJzaken wil niet alleen de tuinen van inwoners vergroenen, maar ook die van het openbaar groen. “Inwoners staan niet gelijk te springen als ze de vraag krijgen om mee te helpen aan het verbeteren van het openbaar groen. Zo zijn er veel bezwaren zoals hun uitzicht. Via deze struikenmarkt helpen inwoners nu alsnog mee aan het vergroenen van heel Houten en verzorgen ze zelf de planten.” vertelt Verbeek.
Naast de bijen hebben ook andere dieren profijt van deze vergroening. “In de afgelopen 25 jaar is 75% van de insecten verdwenen, dat is schrikbarend. Onze weilanden zijn vaak een soort strak gemaaide voetbalvelden zonder ook maar een bloemetje. Met deze inheemse planten en struiken proberen we daar verandering in te brengen.”