Houten

Selecteer Pagina

Samenstelling soorten vogels in Nieuw Wulven verandert: meer bosvogels en minder struweelvogels tijdens de broedvogeltelling

Samenstelling soorten vogels in Nieuw Wulven verandert: meer bosvogels en minder struweelvogels tijdens de broedvogeltelling

De bosvogels in Nieuw Wulven nemen toe, maar de struikvogels nemen af.  Dit komt omdat de bomen nu steeds groter worden, aangezien het bos ouder wordt, waardoor er minder openheid is. Ook lijkt de broedvogeltelling in Houten populairder te worden, er komen steeds meer hobbyisten mee tellen.

Toename bosvogels

Op dit moment is er een grote diversiteit aan vogels voor een jong bos van 120 hectare. Dit komt doordat het gebied bestaat uit bos- en moerasgebied. Volgens Ben Hermans, voorzitter van de broedvogeltelling Nieuw Wulven, biedt het Houtense bos dus een thuis voor bos-, watervogels en vogels die zich settelen in struweelgebied.

‘We merken dat de samenstelling van de soorten vogels verandert. Dit komt doordat het bos ouder wordt en de bomen steeds groeien, hierdoor blijven er minder open plekken over. Dit zorgt voor een afname van het struikgewas, waardoor deze groep vogels wel afneemt. De bosvogels nemen om deze reden dan wel weer toe,’ vertelt Hermans. ‘Voor de vogelaars samengevat: de fietus verdwijnt, maar de appelvink komt daarvoor in de plaats.’

Groeiende interesse voor de broedvogeltelling

Het broedvogeltelteam bestaat nu uit 6 vogelaars, maar er staan ’s ochtend steeds meer mensen in het bos om vogels te tellen. Dit zijn mensen die vogelen als hobby hebben, komen om van de rust te genieten of omdat ze interesse hebben in de natuur. De toename in het aantal mensen dat meeloopt met de telling heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de toegankelijkheid van het bos is verbeterd. De vogelaars zijn vooral gepensioneerden, maar de hobbyisten zijn mensen van allerlei leeftijden, soms ook kinderen van ongeveer twaalf jaar oud. ‘Wel zijn het voornamelijk mannen,’ vertelt Ewoud Plomp. Hij is al vanaf dat hij 7 jaar oud is bezig met zijn interesse in vogels en hoort ook bij de broedvogeltelgroep. Naast deze werkgroep zet hij zich ook actief in voor weidevogelbescherming.

Telsysteem

De vogels in het gebied worden geteld en de gegevens gaan naar het Sovon, stichting vogel onderzoek. Het Sovon vergelijkt de data van de verschillende gebieden in Nederland, maar ook in het buitenland. Zo wordt de vogelstand bijgehouden en wordt er gelet op regionale, landelijke of Europese trends. Er zijn verschillende werkgroepen voor verschillende vogeltellingen. Deze groepen sturen hun gegevens dus allemaal op naar het Sovon. ‘Het Sovon kijkt dus niet alleen naar broedvogels, maar kijkt naar vogels het hele jaar rond,’ aldus Eveliene Zijderveld, één van de tellers. Zelf is ze begonnen met tellen toen ze 18 jaar oud was en heeft bij het IVN, Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid, een natuurgidsen opleiding gedaan. Zijderveld geeft daarom ook af en toe rondleidingen over verschillende aspecten uit de natuur. De broedvogeltelling wordt elk jaar gehouden. Om het jaar wordt de noordelijke kant van Nieuw Wulven afgewisseld met de zuidelijke kant. Dit jaar wordt de telling weer in het noordelijke deel gehouden. Deze afwisseling is ontstaan door het tekort aan vogeltellers voor de grootte van het gebied.

Het Sovon systeem is gebaseerd op territorium indicerend gedrag. Noteren gaat met de tablet, de belangrijkste notities van de werkgroep zijn: vogel alleen, een paartje of een zangvogel. Zang staat voor territorium indicerend gedrag, want mannetjes die zingen, zijn bezig met het afbakenen van hun territorium. Dit is een indicatie voor een broedvogel. ‘Op zoek gaan naar nesten doen we niet, dan verstoor je de boel,’ zegt Hermans. Ondank dat je nooit precies weet hoeveel jongen er zijn, is dit telsysteem wel betrouwbaar volgens Hermans. Dit komt doordat elke groep op dezelfde manier telt en de gegevens op dezelfde manier worden verwerkt, zo kan je er trends uithalen over de jaren heen.

 

Over de auteur

Myrthe Kummeling

Hey, ik ben Myrthe Kummeling en ben 18 jaar oud. Ik woon in een klein dorpje, dichtbij Arnhem. Journalistiek is de studie voor mij, omdat ik een erg brede interesse heb. Ook ben ik nieuwsgierig aangelegd en houd er dus van om dingen uit te pluizen. Wat ik precies wil doen met de studie weet ik nog niet. Wel lijkt me het leuk om documentaires te maken over maatschappelijke onderwerpen. Ik vind het namelijk erg leuk om naar dit soort tv te kijken. Daarnaast vind ik ook erg leuk om te schrijven.