Op nationaal niveau doen er steeds meer niet-moslims een korte tijd mee aan de ramadan en gaan daarna vaak naar een iftar. Ook bekeren er de afgelopen jaren meer mensen zich tot de islam. In Houten lijkt deze toename mee te vallen. In 2022 noemde 6% van de Nederlandse bevolking van af 15 jaar zich moslim.
De voorzitter van de moskee Houten, Mohamed El azzati (55), ziet zelf geen toename in Houten van niet-moslims die vasten en een iftar bij wonen. Op zijn werk als projectmanager in de IT-wereld heeft hij wel ervaren dat er meer colléga’s meedoen die geen moslim zijn, 1 tot 3 dagen mee doen aan de ramadan en dan naar een iftar gaan. Op zijn werk worden de iftars ook georganiseerd. Een iftar houdt in dat je het vasten verbreekt als de zon onder is. Echter kent El azzati niemand uit zijn privéleven die een keer uit zichzelf meevast. De niet-moslims die hij kent die wel mee vasten, zijn van verschillende komaf. Deze mensen doen mee vanuit interesse in de beleving en solidariteit. ‘Als ze dan naar een iftar komen is het wel leuk als ze ook mee hebben gevast, zo ervaren ze hoe het is en ontwikkel je solidariteit met elkaar,’ aldus El azzati. ‘De belevenis is beter als je mee hebt gevast.’ Ook de vijfentwintigjarige bekeerling Freek Vadding kan het mee vasten van niet-moslims wel waarderen. Hij vindt het zeker niet respectloos naar zijn religie, juist integendeel, hij hoopt dat meer mensen op deze manier iets leren over de islam. Vadding is zelf niet gelovig opgegroeid, maar door zijn studie geschiedenis en zijn minor godsdienst gericht op de islam, heeft hij zich laten bekeren toen hij tweeëntwintig was, inmiddels is hij achtentwintigjaar oud.
Weinig berekeningen tot de islam in Houten
De mannen merken weinig van de landelijke toename in het aantal moslims. In Houten zijn er, volgens Vadding, sinds 3 jaar 2 mensen bekeerd. ‘In de grote steden zie ik wel een toename in het aantal moslims. Bijvoorbeeld moskee Leidsche Rijn heeft een groep met 100 bekeerlingen. De reden dat de islam in de steden sneller groeit is dat er in dorpen vaak al veel mensen in een religie geloven. Hierdoor zullen ze zich niet zo snel bekeren als iemand die nog niet in een religie gelooft. Houten is dus zo’n dorp waar veel mensen al een religie hebben,’ aldus El azzati.
Volgens Vadding is de reden voor een landelijke toename in bekeerlingen tot de islam dat steeds meer mensen zich de vragen gaan stellen als: ‘waarom ben ik op aarde?’. ‘De islam geeft hier naar mijn mening goede en duidelijke antwoorden op. Daarnaast is de Koran in alle jaren van zijn bestaan niet veranderd en aangepast, zoals dit wel bij de Bijbel en de Tenach is gebeurd. Ook geeft de koran antwoord op allerlei moeilijke levensvragen. Dit maakt de Koran en daarmee de religie de islam heel sterk en betrouwbaar. Ik denk dat dit mensen aanspreekt. Het is bij mijzelf ook de reden dat ik mij heb laten bekeren,’ vertelt hij.
Doel van de ramadan
Persoonlijk zou El azzati niet gaan vasten voor een ander doeleind dan zijn eigen religie. Volgens hem zou het niet goed werken wanneer je niet weet waarvoor je het doet. Wanneer je voor je religie vast, weet je dat vaak wel. Dan ben je minder snel geneigd om de hele tijd aan eten en drinken te denken, denkt hij. Vadding vindt het leuk dat er steeds meer mensen in Nederland mee vasten, al is het voor een paar dagen. Hij hoopt dat de mensen zo meer te weten komen over zijn religie. Zelf heeft hij dit voor zijn bekering ook gedaan. Zijn vrienden waren Marokaans en het leek hem leuk om ook een keer mee te doen. Toch maak je op deze manier niet echt kennis met de islam denkt hij. ‘Alleen vasten is niet bezig zijn met het geloof, het is veel meer dan dat. Vasten op zichzelf is het je onthouden van eten en drinken, maar als je echt met het geloof bezig bent, ga je ook naar de moskee om lezingen te beluisteren, lees je de koran en denk je na over god. Dit doen de meeste niet-moslims niet. Hierdoor maken ze niet echt kennis met de islam,’ zegt Vadding.
‘Het doel van de ramadan is het beleven van het ideale leven voor één maand, omdat je door het niet eten en drinken eraan denkt om goed te leven. Als je het niet goed doet, denk aan schelden, mensen om je heen niet helpen, kan dit het vasten verbreken. De bedoeling is dat je de rest van de 11 maanden op dezelfde, goede manier door leeft,’ legt El azzati uit.