Houten

Selecteer Pagina

Nieuwe gebiedsschets Houten Oost gepresenteerd: focus op duurzaamheid en groen

Nieuwe gebiedsschets Houten Oost gepresenteerd: focus op duurzaamheid en groen

Bezoekers zijn te gast in de raadszaal van de gemeente Houten

HOUTEN – Op woensdag 26 maart kwamen inwoners en belanghebbenden bijeen om de nieuwste gebiedsschets voor Houten Oost te bespreken; dit keer in het teken van een groene en duurzame toekomst. Tijdens de bijeenkomst lichtte projectleider Marianne van Ammers, samen met stedenbouwkundige Niels Kraak de plannen toe en kregen aanwezigen de kans om feedback te geven.

Groen als kern van de wijk De visie voor Houten Oost is tot stand gekomen na eerdere participatierondes met bewoners. In deze schets staat het groene karakter van de wijk centraal, met ruime natuurgebieden, waterstructuren en klimaat adaptieve oplossingen. Bert Smith, een van de aanwezige inwoners, waardeert de inzet voor een groene leefomgeving: ‘De bedoeling was om wonen en natuur te combineren en ik denk dat dit goed gelukt is.’

Duurzame en innovatieve wateroplossingen Een essentieel onderdeel van het groene plan voor Houten Oost is het Kromme Rijn Linie Landschap (KRLL). Dit landschap zorgt ervoor dat de wijk op een natuurlijke manier wordt ingepast in de omliggende natuur, waardoor een groene verbinding ontstaat tussen de woonwijk en het landschap. Dit komt niet alleen de biodiversiteit ten goede, maar versterkt ook de ecologische samenhang in het gebied.

Volgens Van Ammers sluit deze aanpak goed aan bij de tradities van Houten: ‘Houten heeft een oorspronkelijke opzet die heel groen is, de woningen zijn gebouwd in een groen raamwerk.’  Dit maakt de wijk toegankelijk voor waterberging en waterbezuiniging, ook wel klimaat robuust. Van Ammers legt uit: ‘Dat kan betekenen dat je water gaat gebruiken voor het doorspoelen van het toilet. Dat gebeurt hier al her en der, maar niet op wijkniveau dus dat is wel echt vernieuwend en uitdagend.’ Daarnaast zet de gemeente in op de benadering van de wijk als biotoop. Dit zijn voorbeelden van ambitieuze stappen om Houten als internationaal voorbeeld op de kaart te zetten.

Burgerparticipatie Tijdens de bijeenkomst werd er veel aandacht besteedt aan burgerpartcipatie, ook wel het doel van de avond. Ook wethouder Wouter van den Berg was aanwezig. Er was mogelijkheid tot het volgen van een workshop om samen aan de wijk te schetsen en konden bewoners met deskundigen van de gemeente in gesprek gaan.

Smith zegt hier het volgende over: ‘Er komt natuurlijk best een hele hoop over je heen; zo’n presentatie van een half uur, een uur. Dan is het wel heel fijn om hier in groepjes te discussiëren over bepaalde thema’s, dat helpt heel goed.’ Hij geeft aan goed geïnformeerd te zijn over de plannen omtrent project Houten Oost, waardoor hij geen vragen meer had na afloop van de bijeenkomst.

Van Ammers geeft aan het einde van de dag aan nieuwe inzichten te hebben gevormd naar aanleiding van de bijeenkomst. ‘Er werden veel ideeën over het groen geopperd, bijvoorbeeld over het uitbreiden van Nieuw Wulven wat hoog gewaardeerd wordt.’ Ze voegt toe: ‘Ook het belang van spelen, gezondheid, veel groen in de buurt kwam vaak naar voren.’ Daarnaast gaf ze aan dat er zorgen werden gedeeld over geluidsoverlast van het autoverkeer op de rondweg.

Fietsvriendelijke mobiliteit Ook duurzame mobiliteit werd besproken tijdens de bijeenkomst. Houten staat bekend om zijn fietsvriendelijke karakter en dat blijft behouden in Houten Oost. Bewoners worden gestimuleerd om te kiezen voor deelmobiliteit, openbaar vervoer en fietsen. Autoverkeer wordt beperkt om de leefbaarheid in de wijk te waarborgen. ‘In het plan zit er nu bijvoorbeeld een verbinding direct richting Odijk en de Utrechtse Heuvelrug,’ benadrukt Van Ammers

Volgende stappen in het proces De presentatie van de gebiedsschets vormt een basis voor verdere uitwerking. ‘Samen werken we aan een toekomstbestendige wijk die Houten Oost tot een internationale voorbeeldwijk maakt,’ concludeerde Van Ammers.

De projectleider gaat ervan uit dat het proces ‘minimaal vijf jaar’ zal duren. Ook geeft Van Ammers aan dat er sprake zal zijn van archeologisch onderzoek, wat het proces kan vertragen: ‘Het hele gebied is een archeologisch waardevol gebied. We zitten tegen de Limes aan, de oude Romeinse grens; hier zal ongetwijfeld iets te vinden zijn. Daarnaast is er sprake van overleg met de provincie Utrecht. ‘Dus dat gaat echt nog wel een aantal jaren duren,’ concludeert Van Ammers.

Ben Smith blijft positief: ‘Veel mensen vinden het natuurlijk wat langer duren, maar het is logisch want er zit wel een heel proces aan vooraf. Ze moeten heel veel onderzoeken doen en mensen spreken zoals bij dit soort bijeenkomsten. Dus ik snap het.’

In de komende maanden worden de plannen verfijnd op basis van de gebiedsschets naar een gebiedsvisie. Deze zal nog een keer publiekelijk gepresenteerd worden voordat die naar de gemeenteraad gaat voor vaststelling.

Over de auteur

Sofie Bouwmeester

Sofie Bouwmeester (2006) is een beginnend journalist in opleiding aan de Hogeschool Utrecht. Zij is geïnteresseerd in de wereld om haar heen en houd van verhalen vertellen, vooral schriftelijk kan zij haar ei kwijt. Als kind stonden de teksten al snel op papier en ook creativiteit is een belangrijk aspect in haar nieuwsgierige karakter. Momenteel werkt ze als horecamedewerker in een Frans-Aziatisch restaurant in het Gooi en ze hoopt in de toekomst verder te kunnen in de jeugdjournalistiek.