HOUTEN – Volgens cijfers van het veiligheidsinstituut NIPV heeft de brandweer in Houten vorig jaar vaker in actie moeten komen dan in 2023. In totaal zijn er 101 meldingen geweest, wat neerkomt op een stijging van 23,2%. Kijk je naar de afgelopen vijf jaar, dan ligt het aantal inzetten in 2024 boven het gemiddelde.
Zichtbare toename
Hoewel het om relatief beperkte aantallen gaat, is de stijging opvallend. De meldingen varieerden van branden en verkeersongevallen tot assistentie aan de ambulance en andere hulpverleningen. “Vooral de categorie ‘hulpverlening’ blijkt structureel het grootst in Houten, net als in veel andere gemeenten. Dit komt doordat alle meldingen die niet direct met brand of gevaarlijke stoffen te maken hebben hieronder vallen,” zegt Hans Nederhoff, beleidsmedewerker risicobeheersing en brandonderzoeker.
“De brandweer ziet geen directe oorzaak voor de toename in het aantal meldingen. Er springen geen wijken uit met opvallend veel incidenten, en ook factoren zoals extreem weer of een stijging in woningbranden lijken niet van invloed te zijn geweest,” zegt Nederhoff. Volgens het korps past het aantal inzetten binnen de gebruikelijke schommelingen, al betekent een toename vanzelfsprekend wel extra belasting voor de vrijwilligers.
Hulpverlening vaakst voorkomende taak
“De brandweer kent vier kerntaken: brandbestrijding, incidentbestrijding gevaarlijke stoffen, waterongevallen en hulpverlening. Die laatste categorie is met afstand het grootst,” zegt Lisa van Os van den Abeelen, medewerker van de Veiligheidsregio Utrecht. “Alles wat niet onder de eerste drie valt, valt onder hulpverlening. Hierdoor is dit de grootste categorie van de meldingen. Dit varieert van het assisteren van de ambulance tot auto-ongevallen.”
Geen duidelijke trends of hotspots
Waar sommige gemeenten te maken hebben met specifieke probleemwijken of een stijging in bepaalde soorten meldingen, ziet brandweer Houten geen opvallende patronen. “Er zijn geen specifieke wijken waar we opvallend vaak naartoe moeten, en ook geen trends of gebeurtenissen die het aantal inzetten verklaren,” zegt Van Os van den Abeelen.
Toch vraagt elke melding inzet en beschikbaarheid van de vrijwilligers. Houten werkt met een ploeg vrijwilligers die naast hun brandweertaken vaak ook een reguliere baan hebben. “Iedere melding is weer een moment waarop je kijkt of je beschikbaar bent. Dat is voor iedereen verschillend, en hangt bijvoorbeeld af van hoe druk je werkweek is of hoeveel nachtrust je hebt gehad.”
Veiligheid begint bij bewoners zelf
Wat betreft preventie en veiligheid ligt er ook een verantwoordelijkheid bij inwoners zelf. “De afdeling Preventie van de Veiligheidsregio Utrecht is voortdurend bezig met het verbeteren van de veiligheid in onze leefomgeving,” zegt Van Os van den Abeelen. “Maar ook inwoners kunnen zelf veel doen. Denk aan het controleren van rookmelders, het veilig gebruik van elektrische apparaten en het zorgen voor vluchtroutes.”
Volgens Nederhoff speelt de brandweer actief in op het gedrag van mensen. “Als het barbecueseizoen weer begint, attenderen we mensen via Facebook op de risico’s, zodat ze extra alert zijn,” legt hij uit.
Ook de gemeente Houten zet zich in voor meer bewustwording. Zo werd vorig jaar opnieuw een rookmelderactie georganiseerd om inwoners te wijzen op het belang van brandveiligheid in huis. Rookmelders zijn inmiddels verplicht en kunnen in noodsituaties daadwerkelijk levens redden.