In Nieuwegein zijn er meer meldingen over huislijk geweld onder kinderen, of terwijl kindermishandeling, dan in Houten. Echter neemt het aantal alleen in Nieuwegein toe. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Ook psycholoog Tineke Evers merkt de toename in het aantal cliënten.
Toename meldingen
In 2022 waren er in Houten 2,9 meldingen over kindermishandeling per 1000 inwoners, terwijl er in Nieuwegein 3,4 meldingen per 1000 inwoners zijn. In Houten waren er in 2023 even veel meldingen als het jaar ervoor, maar in Nieuwegein is het aantal gestegen. Uit onderzoek van het CBS uit 2022 is er niet of nauwelijks een verband tussen inkomen en huislijkgeweld. ‘Toch wil het aantal meldingen niet zeggen dat kindermishandeling is toegenomen. Het kan ook zo zijn dat mensen alerter worden,’ volgens Evers. Tineke Evers (49) is psycholoog geworden om juist kinderen te helpen die te maken krijgen met mishandeling in welke vorm dan ook en werkt in Nieuwegein. Ze merkt dat het aantal kinderen met deze problematiek zijn toegenomen. Vooral emotionele verwaarlozing komt het meest voor. ‘Mensen denken bij kindermishandeling vaak aan het fysieke, maar het is zo veel meer. Emotionele verwaarlozing gaat om wat ouders juist niet doen, waardoor het kind niet of nauwelijks emotionele ondersteuning, liefde, aandacht en bevestiging krijgt. Ik kom veel kinderen tegen die onvoldoende wordt geleerd om met emoties om te gaan. Dan kiezen kinderen zelf een manier, die niet altijd even goed is voor de omgeving en het kind zelf, zo krijgt het al snel het stickertje ‘probleemkind’ terwijl het emotioneel niet goed wordt ondersteund,’ legt Evers uit.
Zelf heeft ze als kind een vorm van emotionele mishandeling meegemaakt. Wanneer ze iets fout deed negeerde haar moeder haar compleet en praatte dan soms dagen niet tegen haar. Ook werd ze wel eens het huis uitgezet voor een paar uur. ‘Op zo’n jonge leeftijd voel je dat het niet klopt, maar je bent niet anders gewent. Pas toen ik ouder was en psychologie was gaan studeren besefte ik me hoe schadelijk deze situaties voor mij als kind is geweest. Daarom is het van belang dat mensen wanneer ze het vermoeden hebben van kindermishandeling een melding doen,’ vertelt Evers. Tijdens haar werk merkt Evers dat er veel mensen zijn waar kindermishandeling nog altijd door werkt in hun leven als volwassenen. Evers legt uit dat het daarom erg belangrijk is dat slachtoffers van erge mishandeling het niet gaan opkroppen.
Meer huislijkgeweld dan wordt vermoed
Ervaringsdeskundige Paul van Dam is zelf als kind slachtoffer geweest van huislijkgeweld, hij is seksueel misbruikt toen hij ongeveer 5 jaar oud was. Dit heeft veel impact gehad op zijn leven. De herinneringen aan het misbruik zijn er vaag. Toch heeft zijn lichaam de herinnering wel opgeslagen. Zijn hele leven heeft hij lichamelijke klachten gehad rondom zijn bekkenbodemgebied. Daarnaast kampte hij met depressieve gevoelens en suïcidale gedachten. ‘Na het misbruik ben ik een angstig kind geworden,’ zegt Van Dam. Tegenwoordig zet hij zich in om het taboe te doorbreken van seksueel misbruik. ‘Huislijk geweld komt meer voor dan we vermoeden, want het wordt niet snel naar buiten gebracht door de slachtoffers zelf. Toch gebeurt het helaas wel veel. We zien het alleen vaak niet omdat het vaak achter gesloten deuren gebeurt. Toch zitten er gemiddeld twee kinderen per basisschoolklas die te maken hebben met seksueel misbruik,’ vertelt van Dam. Hoe we hier iets aan kunnen doen als maatschappij is volgens Van Dam door op te letten met elkaar en als je iets ziet gebeuren het te checken bij instanties.
‘Wanneer je het vermoeden hebt dat er een bepaalde vorm van kindermishandeling plaats vindt, kun je dit melden bij verschillende instanties. Veilig Thuis is daar één van. Dit is een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen die te maken hebben met huislijk geweld, maar ook aan de omgeving. Je kan anoniem bellen naar dit nummer, maar dat hoeft niet. Veilig Thuis kan adviezen geven, maar ook instanties inschakelen om in te grijpen,’ vertelt Van Dam.