Houten

Selecteer Pagina

Niels van Leur: ‘het mooiste aan hier zijn is het oprechte contact dat je met mensen hebt’

Niels van Leur: ‘het mooiste aan hier zijn is het oprechte contact dat je met mensen hebt’

HOUTEN – In 2022 is als onderdeel van de recreatieve impuls in bos Nieuw Wulven op de parkeerplaats een schuur gebouwd. De schuur wordt door verschillende organisaties gebruikt, waaronder het initiatief werkschuur Nieuw Wulven. De werkschuur Nieuw Wulven heeft als doel om mensen die onder de participatiewet vallen en dus (nog) geen betaald werken kunnen krijgen toch de kans te geven om ergens de dag te besteden en actief aan de slag te gaan.

Niels van Leur (36) is vanaf het begin begeleider bij de werkschuur. Samen met zijn collega’s werkt hij hard om het bereik te vergroten en de activiteiten voor de deelnemers te verbeteren.

Waarom en hoe is de werkschuur opgericht?

“Er is een aantal jaar geleden een prijsvraag uitgeschreven vanuit de gemeente Houten. Ze waren op zoek naar een initiatief om een sociaal stuk en een ecologisch stuk samen aan te pakken. Je hebt hier het recreatiebos Nieuw Wulven en dat bos moet worden onderhouden. Dat wilde ze eigenlijk tegelijkertijd met een sociaal stuk aanpakken. Het idee was toen om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt hier bij de werkschuur mee te nemen in het groen.”

Hoe ziet een dag van een deelnemer eruit?

Het eerste idee was dus om met de deelnemers in het bos te gaan werken. Maar we zijn nu echt zoekende naar welke doelgroep we hier precies willen ontvangen, maar ook hoe we die doelgroep het best kunnen bedienen en hoe we het beste met die mensen kunnen omgaan. Nu ontvangen we mensen op een laagdrempelige manier. Dat betekent dat we niet per definitie het bos in gaan om daar werkzaamheden te verrichten. Dat is wel een mogelijkheid, maar we kunnen ook gewoon een rondje gaan lopen of een tafel, kast of bank maken. Er zijn dus allerlei mogelijkheden, maar echt iets doen is niet het doel op zich.

Hoe melden deelnemers zich aan?

Mensen kunnen zich via de gemeente Houten aanmelden; bij de gemeente werken allemaal werkcoaches die mensen begeleiden die op zoek zijn naar werk. Zo’n werkcoach heeft heel veel inwoners in zijn portefeuille en als hij bij sommige inwoners denkt dat de Werkschuur in Nieuw Wulven goed zou passen, dan wordt er een kennismakingsgesprek ingepland om eventjes kennis te maken met mij of Arjan (een andere begeleider bij de werkschuur) om te kijken wat iemand nodig heeft en wat voor die persoon belangrijk is. Na dat gesprek kunnen we kijken of de werkschuur voor diegene een goede plek is om te beginnen.

Waarom ben je werkbegeleider bij de werkschuur geworden?

Eigenlijk is dit toevallig op mijn pad gekomen. Ik heb vroeger in de financiële sector gewerkt, maar toen ben ik erachter gekomen dat ik daar niet gelukkig van werd. Daarom heb ik zelf een kort loopbaantraject gedaan en kwam ik erachter dat ik het coachen en begeleiden van mensen heel erg leuk vond. Toen ben ik een opleiding gaan doen. Vervolgens zou een vriend van mij hier werkbegeleider worden, hij had echter geen tijd en daarom heeft hij mij gevraagd of ik dat niet wou oppakken. Toen ben ik hier een paar keer geweest en het is hier gewoon een prachtige omgeving. Er is zo heel veel mogelijk en dat heeft me wel aangetrokken om hier aan de slag te gaan.

Wat vind je er mooi aan om hier te werken?  

Wat ik het mooiste vind, is het oprechte contact dat je met mensen hebt, dat je echt voelt dat mensen hier mogen zijn en dat je daar een rol in speelt zonder dat je dat bewust doet. We zeggen weleens tegen elkaar dat het eigenlijk een soort therapie is, zonder dat het de bedoeling is dat het hier een therapeutische setting is. Het is gewoon echt mooi om te zien dat het effect op mensen heeft, dat je ze ziet opbloeien of dat mensen zeggen dat ze het fijn vinden om hierheen te komen.

Zijn er ook dingen die soms moeilijk zijn?

Je neemt jezelf natuurlijk ook mee; we hebben allemaal onze patronen. Onze negatieve overtuigingen en onze pijnpunten. Als je die meeneemt, worden die ook weleens aangeraakt. We zitten allemaal in een proces en het is niet zo dat ik daarin boven de groep sta. Dat ik mijn stuk inbreng is natuurlijk heel bijzonder, maar ook kwetsbaar, en dat kan moeilijk zijn.

Wat hoop je voor de toekomst van de werkschuur?

We zijn begonnen met een klein groepje van 4 tot 5 personen. We hopen van de gemeente nog meer deelnemers te krijgen, maar we zijn daarin toch afhankelijk van wat voor mensen zij in hun portefeuille hebben. Verder is het ook de bedoeling dat staatbosbeheer een werklijst aanlevert van allemaal klussen die in het bos gedaan kunnen worden, dat zijn snoeiwerkzaamheden, een vuilronde lopen of bordjes en speeltoestellen schoonmaken zodat staatsbosbeheer dat niet hoeft te doen. Dat kan nu nog niet omdat het nu allemaal wat vrijer is maar dat hopen we in dat toekomst wel te kunnen doen. We zijn ook van plan om verder dan alleen de gemeente te kijken. Dus ook naar andere zorginstellingen, waarbij er vraag ligt vanuit de inwoners naar dan wel een stukje dagbesteding of persoonlijke ontwikkeling. Maar we staan in die zin nog wel aan de basis van dat proces.

Over de auteur

Finn Teunissen

Finn Teunissen is een eerstejaars student journalistiek uit Bunnik met de droom om later politiek verslaggever te worden.