HOUTEN– De Week tegen Eenzaamheid is een initiatief van de overheid om eenzaamheid tegen te gaan. Deze vindt elk jaar plaats begin oktober. Ruim één op de zeven Nederlanders voelt zich eenzaam. Daarom is het hard nodig, vinden ze ook in de gemeente Houten. Hier is dan ook een week vol activiteiten gepland.
Eén op de zeven Nederlanders kampt met ernstige vormen van eenzaamheid. Opvallend is dat dit voornamelijk lijkt voor te komen bij ouderen en jongeren. Onder jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 25 jaar voelt een op de vier zich erg eenzaam. Bij 85-plussers loopt dit zelfs op tot 62%. Dat moet minder, zegt het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Daarom werd dit jaar opnieuw de Week tegen Eenzaamheid georganiseerd, de 15e op rij. Dit deden ze door middel van verschillende activiteiten door heel Nederland, ook in Houten.
In Schalkwijk zijn ze al lang bezig om mensen met elkaar in contact te brengen. Zo hebben ze daar elke dinsdag een kaartclub waar ze met een groep fanatieke oudere voornamelijk klaverjassen. Dit vindt plaats in De Wiese, een buurthuis met een gezellige bar en een theaterzaal waar regelmatig voorstellingen worden gehouden. Het kaarten vindt plaats in een klein zaaltje, gevuld met enkele tafels waaraan groepjes van vier ouderen muisstil achter hun kaarten zitten. Op het eerste gezicht lijkt de klinisch ogende ruimte misschien saai, maar als je goed kijkt, zie je dat de rimpels op de voorhoofden van de spelers niet alleen door ouderdom komen, maar door hun fanatisme in het spel extra gefronsd zijn. Naast de gezelligheid die zo’n kaartmiddag met zich meebrengt, valt er namelijk ook iets te winnen. Nadat een van de vrijwilligers met een wankele koffiekar vol drankjes is langs geweest, Klinkt er een luide bel door de ruimte. Meteen zie je de ontspannen drinkers veranderen in fanatieke kaarters. Hoewel het enige dat er te winnen valt een supermarktbon van vijf euro is, doen ze allemaal hun uiterste best. ‘Ja, gewonnen!’ klinkt het al snel.
Eenzaamheid speelt nog steeds een grote rol in het leven van veel van deze mensen. ‘Je woont in een groot huis, maar wel helemaal alleen’, vertelt Martin Meirink, een van de vrijwilligers die avond. ‘Laatst was ik drie dagen ziek en dan kom ik gewoon niet buiten. ‘Maar er is niemand die even vraagt: Hé, gaat het een beetje met je?’ vertelt hij.
De Trossel is de organisator van dit soort evenementen. Het is een burgerinitiatief, voor en door mensen uit de regio. Alles draait erom de buurtbewoners met elkaar te verbinden. Zo organiseren ze elke week een koffieochtend in het café, maandelijks een karaokeavond en gezamenlijke etentjes. Omdat de hoofddoelgroep voornamelijk uit ouderen bestaat, zijn ze bij De Trossel zich bewust van de uitdagingen die dat met zich meebrengt.
‘Eenzaamheid gaat vaak gepaard met onzekerheid’. zegt Marianne van den Ven, een van de organisatoren. ‘Daarom proberen we de drempel zo laag mogelijk te houden. Vaak komen mensen hier voor het eerst en zien ze meteen een oude bekende. Dat zorgt ervoor dat ze zich gelijk thuis voelen’.