Houten

Selecteer Pagina

Kinderen van Houten duiken binnen de bibliotheek de natuur in

Kinderen van Houten duiken binnen de bibliotheek de natuur in

Houten – De Kinderboekenweek is weer begonnen en dat zorgt voor veel vrolijkheid in de bibliotheek van Houten. Dit jaar is het thema ‘Lekker eigenwijs!’, en de NME Houten (Natuur & Milieueducatie) heeft een bijzondere activiteit georganiseerd die kinderen helpt de natuur te ontdekken.

 

Bovenaan de wenteltrap, op de tweede etage van de bibliotheek, leren kinderen het verhaal van Thijs Eigenwijs kennen. ‘Het is belangrijk dat kinderen meer tijd in de natuur doorbrengen,’ vertelt Christel Postma, die al zes jaar bij deze activiteiten betrokken is. ‘Dit is de derde keer dat we tijdens de Kinderboekenweek een activiteit organiseren. We willen dat kinderen op een speelse manier leren over wat de natuur te bieden heeft.’

Het evenement is bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar en loopt al snel vol. Bij de kennismaking steken kinderen hun handen in een grabbeldoos en roepen enthousiast: ‘Hey, dat is een steen!’ In een speciaal aangeklede hoek met groene versiersels wordt het verhaal van Thijs Eigenwijs voorgelezen dat geschreven is door een vrijwilliger van Groen Doet Goed Houten.

De activiteiten zijn zowel leerzaam als leuk. Het begint allemaal bij de molshoop, waar kinderen onder een donkere tunnel door moeten kruipen zonder te veel geluid te maken. ‘Kruip d’r maar in!’ roept de begeleider, terwijl de ruimte gevuld is met gelach en geklap. ‘Er ligt een skelet onder!’ klinkt het vanuit de tunnel, terwijl de andere kinderen nieuwsgierig rondkijken.

Vervolgens worden de voeten van kinderen vastgebonden aan lange latten, en moeten ze samenwerken om een parcours te lopen. ‘Links, rechts, links, rechts!’ klinkt het door de zaal terwijl ze proberen hun balans te houden. De combinatie van plezier en teamwork zorgt voor veel blije gezichten.

Christel Postma is de enige die in dienst is bij de gemeente Houten en organiseert deze activiteiten met de hulp van vrijwilligers. ‘De gemeente steunt ons financieel, zodat we deze activiteiten kunnen blijven aanbieden,’ legt ze uit. ‘Zonder de inzet van de vrijwilligers zou dit allemaal niet mogelijk zijn.’

‘We organiseren al drie jaar activiteiten voor de Kinderboekenweek samen met de bibliotheek, geeft Marlies van Groen Doet Goed uit. Het is een uitdaging om natuuractiviteiten te combineren met het thema ‘Eigenwijs’, maar we vinden altijd een creatieve manier om de kinderen de natuur in te krijgen.’

Het idee achter deze evenementen komt voort uit de bezorgdheid dat kinderen steeds minder buiten komen en de natuur verkennen. ‘We willen kinderen meer naar buiten trekken en hen laten kennismaken met de natuur op een actieve manier,’ zegt Christel. ‘We leren ze door de natuur te ervaren in plaats van door traditionele lessen in een klaslokaal.’ Marlies voegt hieraan toe: ‘Het thema ‘Eigenwijs’ biedt ons de kans om kinderen te laten zien dat ze zelf kunnen ontdekken en leren.

Naast de Kinderboekenweek heeft NME Houten nog meer plannen voor de toekomst. ‘Dit jaar doen we voor het eerst mee met de Nacht van de Nacht, in samenwerking met Staatsbosbeheer. We organiseren ook open huis-dagen met een ecoloog, waar kinderen vragen kunnen stellen over de natuur,’ vertelt Christel. ‘We hopen dat kinderen ontdekken hoe mooi en waardevol de natuur is, en dat ze leren om zorg te dragen voor hun omgeving.’

De bibliotheek van Houten bruist van enthousiasme, en de jonge bezoekers genieten zichtbaar van hun ontdekkingsreis in de wereld van boeken en natuur. Christel Postma en haar team hopen dat deze activiteiten een blijvende indruk maken op de kinderen en hen aanmoedigen om de natuur te verkennen. Door hen te laten spelen en ontdekken, hopen ze een liefde voor de natuur te kweken die een leven lang meegaat.

:

Over de auteur