Houten

Selecteer Pagina

Groen leren op hoog niveau

Groen leren op hoog niveau

FOTO: Jesse Pranger, het groene dak in de schooltuinen van Yuverta MBO Houten

HOUTEN – Yuverta MBO Houten heeft een groen dak aangelegd in de schooltuinen om haar leerlingen beter te kunnen opleiden. Vorige week vrijdag werd het dak officieel geopend en sindsdien kunnen de studenten hierop meer leren over de ontwikkelingen en innovaties van een milieubewuste dekking. Lopend over het dak geven Sijtske Ouderkerken en Job Visser meer informatie.

Het project, dat twee jaar in de maak is geweest, biedt een ideale gelegenheid voor Yuverta’s studenten om praktische ervaring op te doen. Ook andere belangstellenden kunnen het dak bezoeken om meer te leren over groene daken. Een groene bedekking is simpel gezegd een dak dat grotendeels beplant is.

Bij het betreden van de Yuverta schooltuinen valt rechts van de ingang een kleurrijke verrassing op. Wat lijkt op een gebouw bedekt met flora, blijkt echter een paar betonnen blokken bekleed met vegetatie te zijn. Dit is het nieuwe groene dak van Yuverta MBO Houten. ‘Nou eigenlijk mogen we het officieel geen dak noemen,’ vertelt Sijtske Ouderkerken, hotspotmanager groene, leefbare stad bij Yuverta.

Job Vissers, medeverantwoordelijk voor het project, legt uit: ‘Om op de juiste manier de praktijk na te bootsen, is gekozen voor een opzet waar alle technieken en opbouwen van groendaken terugkomen, inclusief bijbehorende dakbedekkingen en details. Het resultaat ziet eruit als een gebouw, maar is eigenlijk een grondlichaam opgebouwd tussen betonnen keerwanden. Technisch gezien gaat het hier dus niet om een officieel dak, maar om een simulatie die dezelfde ervaring geeft.’

Zodra je de trap oploopt, word je verrast door een geur die je doet denken aan een rustige lenteochtend. De wind die langzaam tussen de bladeren doorzweeft, de vogels die op de achtergrond vrolijke melodieën fluiten en het gezoem van de bijen zorgen voor een rustige sfeer. Het dak wordt opgesplitst in twee helften. In het midden loopt een recht pad, waar aan beide zijden een houten hek loopt. Het hek, door de leerlingen zelf gemaakt, zorgt voor bescherming van de bezoekers en studenten. Het houten hek past ook goed bij de natuurlijke sfeer van het groene dak.

De linkerhelft van de groene dekking ziet er onverzorgd uit en heeft wat meer weg van een normaal dak. Dit komt omdat dit de helft is waar de studenten beginnen met het groen aanleggen. De rechterkant van het dak is echter een stuk sfeervoller en geeft je echt het gevoel dat je in de natuur bent. Hier liggen de tuinen van de leerlingen die klaar zijn. Hier leren ze hoe je een groen dak kunt onderhouden. Het dak is opgebouwd uit verschillende blokken, elk met een andere versie van een groen dak. Dit biedt een gevarieerd overzicht van de mogelijkheden en technieken die er zijn om een groen dak aan te leggen, van eenvoudige grasmatten tot meer complexe systemen met diverse plantensoorten.

De studenten van Yuverta zijn al druk in de weer op het dak, waar de eerste tuintjes zijn aangelegd. ‘Op het oude dak konden maar drie studenten tegelijk aan de slag. Op de nieuwe dekking kan een hele klas tegelijkertijd werken,’ vertelt Ouderkerken. Langs het hek loopt een ijzeren draad waaraan de leerlingen zich moeten vastketenen voor hun veiligheid. Bovendien hebben de studenten de mogelijkheid om een klein stukje te abseilen aan de achterkant van het dak, wat hen een realistische simulatie biedt van een echt groen dak.

‘Het is ontzettend belangrijk om onze steden zo snel mogelijk te vergroenen. Er wordt steeds meer gebouwd en daar lijdt de natuur onder. Met het groene dak kunnen we studenten opleiden om hieraan bij te dragen en hopelijk een stap te kunnen zetten richting een milieubewustere samenleving,’ aldus Ouderkerken.

Over de auteur