Leidsche Rijn

Selecteer Pagina

Met internationale koffiedag steeds duurzamer in Leidsche Rijn

Met internationale koffiedag steeds duurzamer in Leidsche Rijn

Koffie is wereldwijd de meest gedronken drank, en daarom staat dinsdag één oktober in het teken van de internationale Koffiedag. Op deze speciale dag werd een kijkje genomen bij het Barista Café, gelegen in het centrum van Leidsche Rijn. Hierbij wordt er dan vooral ingezoomd op de duurzaamheid van het Barista Café.

In de wijk Leidsche Rijn zet Barista Café zich in voor duurzaamheid, hoewel de nadruk op dit thema volgens franchisemanager Jos Brons is veranderd. ‘We houden nog steeds rekening met duurzaamheid, maar de hype is voorbij,’ legt hij uit. Waar duurzaamheid eerder leidend was in alle beslissingen, is het nu vooral belangrijk dat er goed nagedacht wordt over de keuzes. ‘De keuzes worden niet meer honderd procent bepaald door duurzaamheid, maar we blijven ons inzetten voor de juiste balans tussen maatschappelijk verantwoord ondernemen en wat haalbaar is voor ons als bedrijf.’

De koffiebonen die bij Barista Café worden gebruikt, komen uit Brazilië, maar zijn niet biologisch gecertificeerd. Meneer Brons legt uit dat de focus ligt op eerlijke handel en het welzijn van de boeren en hun medewerkers. ‘We vinden het belangrijk dat de boeren goed worden behandeld, en daarom werken we rechtstreeks samen met koffieplantages. Een tot twee keer per jaar gaan we naar de boer om te zien hoe het daar gaat. Biologische bonen zijn niet onze prioriteit, omdat we vinden dat de werkomstandigheden belangrijker zijn.’ Dit sluit aan bij de bredere trend dat consumenten steeds vaker afwegen hoeveel ze bereid zijn te betalen voor duurzaamheidskeurmerken, die producten vaak duurder maken.

Ook in de andere producten van Barista Café is duurzaamheid een aandachtspunt. De taarten die in het café worden verkocht, worden zoveel mogelijk duurzaam ingekocht. Dit zie je terug in de hogere inkoopprijzen, maar voor meneer Brons is de kwaliteit van de producten belangrijker dan enkel het duurzaamheidslabel. ‘Onze taarten worden zo duurzaam mogelijk gemaakt, dat kan je terugzien in de kwaliteit,’ vertelt hij. Dit laat zien dat het café een balans probeert te vinden tussen duurzaamheid en het leveren van hoogwaardige producten aan hun klanten.

Wat betreft afvalbeheer heeft Barista Café duidelijke stappen gezet. ‘Al ons afval wordt gescheiden,’ zegt meneer Brons. Het hele centrum maakt gebruik van een ondergronds afvalsysteem dat alle afvalstromen verzamelt en scheidt, wat zorgt voor efficiëntere verwerking. Dit draagt bij aan de duurzaamheid van het café, naast de andere maatregelen die het heeft genomen om de impact op het milieu te beperken.

Het winkelcentrum waarin Barista Café is gevestigd, speelt ook een rol in de duurzame aanpak. Zo mag het café niet zomaar een airconditioning installeren, een maatregel die energieverbruik beperkt. ‘We kunnen niet zomaar alles aanpassen, omdat we gebonden zijn aan de regels van het centrum.’

De omgeving van het café vindt Samira van Door, franchisemanager, ook erg belangrijk. Het is belangrijk dat het café een ontspannen en uitnodigende sfeer heeft, vindt zij. Barista Café wil niet alleen een plek zijn waar je koffie kunt drinken, maar ook een plek waar klanten zich thuis voelen. Het café heeft een erg rustgevende sfeer met lage stoelen en veel planten op tafels. ‘We willen graag dat het café niet alleen een plek is om achter je laptop te gaan zitten en werken,’ zegt mevrouw Van Door, ‘maar ook een plek waar je lekker een kop koffie kunt drinken. We willen echt dat huiskamergevoel uitstralen waar je gemakkelijk mensen kunt ontmoeten.’

Hier is nog een verslaggeving van Dylan de Leeuw met franchisemanagers Jos Brons en Samira van Door en bewoners van Leidsche Rijn.

Over de auteur

Somaya Tlidi

Hallo! Mijn naam is Somaya Tlidi (18) ik ben geboren in Amsterdam en opgegroeid in Amstelveen. Schrijven is iets waar ik altijd van heb gehouden en nu kan ik met de opleiding journalistiek verhalen schrijven in verband met het nieuws.