Leidsche Rijn

Selecteer Pagina

Reizende Wijktafel in Leidsche Rijn leeg, niemand heeft zijn hart gelucht deze week

Reizende Wijktafel in Leidsche Rijn leeg, niemand heeft zijn hart gelucht deze week

De medewerker van de Reizende Wijktafel heten u elke woensdagochtend warm welkom in de bibliotheek in Leidsche Rijn. Hoewel er geadverteerd wordt dat het een plek is om met wensen en vragen te komen, blijkt de wijktafel een heel ander doel te hebben: een sociaal moment om je hart te luchten aan een tafel vol gezelligheid. Toch hebben de vrijwilligers deze week geen luisterend oor kunnen bieden.

Op deze vroege ochtend komen vrijwilliger Bella van der Linden en Maria Spenkelink van stichting De Wilg bijeen om op te starten en een gezellige sfeer te creëren. De Reizende Wijktafel ontvangt sinds augustus 2024 elke woensdagochtend bewoners van Leidsche Rijn met een kop koffie en een goed humeur. ‘’het is ontstaan om nieuwe bewoners van Leidsche Rijn welkom te heten en actief te houden, zodat ze zo min mogelijk gebruik hoeven te maken van de zorg,’’ vertelt Van der Linden gepassioneerd.

Op sociale media wordt de wijktafel gepromoot als een plek om wensen te delen en vragen te stellen over Leidsche Rijn. Volgens Van der Linden is het ook een plek om gezelligheid op te zoeken en eenzaamheid en eenzaamheid achter je te laten. Er schuiven vaak mensen aan die elkaar nog niet kennen. Zo ontstaan er leuke gesprekken en wordt duidelijk dat iedereen welkom is. ‘’Het maakt niet uit waarvoor ze langskomen, wij staan open voor alles. We bieden een warm welkom, of het nu gaat om vragen over Leidsche Rijn of gewoon een gezellig praatje bij de koffie,’’ vertelt Spenkelink, terwijl ze een slok van haar koffie neemt.

Terwijl Van der Linden verse koekjes voor de gasten haalt, vertelt Spenkelink over de toekomst van de Wijktafel. ‘’We begonnen met het idee dat je gewoon kunt binnenlopen, en van daaruit kijken we hoe de tafel zich ontwikkelt.’’ Spenkelink en Van der Linden geven aan dat er wekelijks nieuwe gezichten aan de uitnodigende tafel verschijnen. Verschillende mensen brengen verschillende verhalen met zich mee, waardoor het elke week interessant en actueel blijft. Omdat de wijktafel nog maar kortgeleden is gestart, is het bezoekersaantal nog beperkt. Spenkelink vertelt dat ze in de toekomst de wijktafel graag wil verplaatsen naar verschillende locaties in Leidsche Rijn om nog meer inwoners te bereiken. Lachend zegt ze: ‘’Letterlijk een reizend tafelkleed,’’ terwijl ze wijst naar het rood-met-blauw geblokte kleed dat over de tafel ligt.

Van der Linden werkt ondertussen aan nieuwe ideeën om de wijktafel aantrekkelijker te maken. Zo zou ze graag meer kinderen betrekken, bijvoorbeeld door een grabbelton op tafel te zetten. ‘’Vorige week heb ik nog met een paar meisjes gekleurd aan de wijktafel. Dat trekt de ouders ook meer aan om even te komen kletsen,’’ vertelt ze.

Na een halfuur is er nog niemand langsgekomen. Wachtend op gezellige bewoners van Leidsche Rijn vertelt Van der Linden waarom deze wijktafel zo belangrijk is. Zes jaar geleden verhuisde ze samen met haar man naar Leidsche Rijn. Toen hij enkele jaren geleden overleed, werd zij geconfronteerd met een eenzaamheid die ze nog niet eerder had gekend. Terugdenkend aan die tijd, had ze graag een plek gehad waar ze terechtkon voor steun en gezelligheid. Die plek biedt de Reizende Wijktafel nu aan bewoners van jong tot oud. “Als je jong bent, heb je klachten. Als je oud bent, heb je klachten. Maar we hebben ook allemaal krachten, en die gebruiken wij hier bij de wijktafel,” zegt Van der Linden met stralende ogen. Niet alleen bezoekers hebben baat bij een luisterend oor op de vroege ochtend. Ook voor Van der Linden zelf is het een moment vol gezelligheid en een reden om uit bed te komen. Datzelfde gevoel wil ze aan anderen geven.

De Reizende Wijktafel is nog nieuw en zit nog niet elke woensdag vol met koffiedrinkende gasten die hun verhaal willen delen. De ochtend is voorbij, en de onaangebroken koekjes kunnen weer terug in de tas. De reden dat er deze week niemand is gekomen, zou kunnen liggen aan de beperkte promotie. Spenkelink en Van der Linden vertellen dat er af en toe foto’s en informatie op sociale media worden geplaatst om de bekendheid te vergroten. Voorlopig laten ze het daarbij. “We willen niets opdringen, we heten mensen welkom door onze armen open te houden,” zegt Van der Linden.

In de straten van Leidsche Rijn vertellen meerdere bewoners dat ze nog nooit van het concept hebben gehoord. “Ik heb eigenlijk geen idee wat de Reizende Wijktafel is,” zegt een vrouw onderweg naar de supermarkt. De wijktafel is dus nog niet algemeen bekend onder de inwoners van Leidsche Rijn. De Reizende Wijktafel is volop in ontwikkeling, met als basis het welkom heten van bewoners en bezoekers van Leidsche Rijn. Wat volgens Bella van der Linden en Maria Spenkelink het belangrijkst is, is dat de drempel laag blijft, zodat mensen de wijktafel op een natuurlijke manier leren kennen.

Over de auteur

LuAnn Sas

LuAnn Sas (18) eerstejaars Journalistiek student aan de HU. In 2024 heb ik mijn havo diploma gehaald en ben ik door mijn passie voor schrijven begonnen aan deze studie. Graag zou ik na deze studie met mijn diploma de wereld over reizen en belangrijke onderwerpen aan de orde brengen. Mail: luann.sas@student.hu.nl