Het G-orkest van harmonie Vleuten, dat sinds kort ‘GAIO’ heet, bestaat in oktober vijf jaar. Ter ere van deze mijlpaal hebben ze een feestelijke bijeenkomst georganiseerd. Op zondag 13 oktober gaven ze, samen met hun vrienden, een gevarieerde lustrumvoorstelling op de Cultuurcampus in Vleuterweide, met muziek, theater en dans.
De middag is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel speelt theatergroep Tegendraads en in het tweede deel zingt Erik Plageman samen met GAIO. Zij zijn hier vanwege de vriendschap tussen hen en GAIO. Ook zijn ze aanwezig vanwege het vijfjarig bestaan van het orkest. Beide groepen bestaan uit leden met een verstandelijke beperking.
Show Tegendraads
Gespannen staan de leden van theatergroep Tegendraads te wachten achter het doek. In de zaal zitten hun familieleden en vrienden met smart te wachten. Tegendraads speelt hun nieuwe show ‘Depridip’. De show gaat over wat er kan gebeuren als je last hebt van somberheid en hoe dit tegen te gaan is. De show met dans, muziek en theater is serieus en emotioneel. Toch speelt ook humor een rol in de show. Depressie bouwt zich op in verschillende stappen. Dit zijn de ontkenningsfase, de woedefase en de uiteindelijke depressie. Elk van deze ontwikkelingen wordt nagespeeld door de spelers. Door deze fases aan te kaarten in de show is het goed gericht op de werkelijkheid en hoe dit in de samenleving wordt ervaren.
Cijfers over depressie
Volgens het CBS heeft zo’n 40% van de gehandicapte Nederlanders last van sombere/depressieve gevoelens. Ook Willemina van den Top (lid van theatergroep Tegendraads) heeft hier weleens last van. “Het maakt niet uit hoe slecht het met je gaat, als je maar eindigt met hoop”, zegt Van den Top. Dit straalt Tegendraads dan ook uit tijdens het toneel. Brigitte van Oosterhout is algemeen bestuurslid bij harmonieorkest Vleuten. Zij zegt: “Het is duidelijk zichtbaar dat het de leden van GAIO helpt. Ze maken hier nieuwe vrienden en krijgen hier de afleiding die ze nodig hebben.” Vrienden zijn essentieel in het tegengaan van een depressie. Ook dit maakt Tegendraads in hun show duidelijk te maken.
Optreden GAIO
Na de pauze is het de beurt aan GAIO samen met Erik Plageman. Plageman begint met een praatje over hoe hij in aanraking is gekomen met GAIO, van wie hij sinds kort officieel een vriend is. Hij vertelt met een trotse uitstraling: “Ik ben sinds dit jaar lid van harmonieorkest Vleuten als drummer van het overdagorkest. Hierdoor ben ik in aanraking gekomen met GAIO en draag ik mijn steentje bij aan de organisatie en de samenleving in Vleuten.” Dit doet hij als vrijwilliger, slagwerker en met zang.
De muziek begint en de stemming zit er meteen goed in. Van fluit tot mondharmonica, veel instrumenten zijn aanwezig. Verschillende bekende liedjes komen aan bod, zoals The Lion Sleeps Tonight en Hoedje van Papier. De liedjes worden met passie en plezier gespeeld. Terwijl de muzikanten geconcentreerd door spelen, verschijnen op de achtergrond tekeningen in beeld, gemaakt door de muzikanten zelf. Deze tekeningen hebben te maken met het onderwerp van de liedjes. Zo heeft drummer Daniëlle een leeuw getekend voor het liedje The Lion Sleeps Tonight. In totaal zijn er elf bekende liedjes gespeeld door het orkest. Elk lied werd uit volle borst meegezongen door de zaal.
De optredens van beide groepen ontvangen vanuit de zaal een enthousiast applaus. Op de gezichten van de spelers en muzikanten is een duidelijke opluchting zichtbaar. Ze knuffelen elkaar en zijn trots op elkaar. Voor iedereen is het een geslaagde middag.
Bram van der Veen deed verslag over de dag.
Tekst door Luuk Roeleven & audio door Bram van der Veen