Met de kerst voor de deur probeert Leidsche Rijn alvast in de stemming te komen. Zaterdag 14 december was er namelijk op het Berlijnplein een Winterfair. Een feest met live muziek, diverse kraampjes, de buitenlandse keuken, warme dranken, maar vooral nieuwe verhalen.
Om 13:00 mogen alle bezoekers het plein betreden. Kinderen roosteren onder het genot van live muziek hun marshmallows, terwijl de ouders zich in de kou vastklemmen aan hun Glühwein. Het plein is bedolven onder de kraampjes: van sieraden en schilderijen tot Turkse Pizza’s en broodjes. Verstopt achter de kraampjes kan men meedoen aan winterspellen zoals curling of creatief sjoelen met SjoelSjoel. Onder de grote tent spant een groot filmdoek waar kinderen een kerstige filmmarathon kunnen bekijken en naast de tent een ruimte om eigen wenskaarten te maken.
De Winterfair is opgezet door de Buurtwerkkamer Hart voor Leidsche Rijn. De Buurtwerkkamer is een ruimte waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en heeft als doel bewoners te activeren en een steuntje in de rug te geven. Op de Winterfair liep ik Beatrice tegemoet, een van de organisatoren van de Winterfair en werkend bij de Buurtwerkkamer. ‘Wij willen ons inzetten voor de kwetsbare mensen, de mensen met een kleine portemonnee of juist de heel eenzame mensen. Daarnaast zorgt zo’n evenement als deze voor connectie en sociale cohesie in de buurt. Wij willen als Buurtwerkkamer ervoor zorgen dat men elkaar ontmoet en leert kennen. Zeker nu Leidsche Rijn pas echt in de opbouw is en er veel nieuwe mensen binnenstromen, moet men elkaar eigenlijk nog leren kennen’, aldus Beatrice.
Ook werd er aan de kleine ondernemers en hobbyisten gedacht, zij kregen een kraam te leen vertelt Beatrice: ‘Zo’n kraam kan best duur zijn, dus besloten we op deze manier er voor te zorgen dat de ondernemers hun spullen gratis kunnen verkopen’. Op de dag waren er 25 kramen met producten gemaakt door buren en lokale artiesten. Een van deze verkopers is Anne-Sophie, zij stond met haar kraam op de markt, en verkocht kaartjes. Anne-Sophie staat dit jaar voor het eerst op de markt, maar weet wel wat ze wil overbrengen aan de mensen: ‘Ik wil het liefst zo veel mogelijk onbekenden verrassen, zodat zij hiermee mensen aansteken en ook een hart onder de riem steken’. Anne-Sophie is dankbaar dat zij de kans krijgt om hier te kunnen staan: ‘Ik wil graag bijdragen aan een liefdevollere wereld’, aldus Anne-Sophie.
Ondanks alle pracht en praal moeten de bezoekers van De Winterfair dit jaar afscheid nemen van het open vuur. Vanaf 1 januari 2025 mag er in Utrecht buiten geen vuur op hout gestookt meer worden. Het vuur maakt al een lange tijd deel uit van de Winterfair. De sfeervolle winterverhalen en de marshmallows roosteren bij het vuur kan men voor volgend jaar dus vergeten. Ondanks dit is Beatrice van mening dat de Winterfair meer is dan het open vuur: ‘Uiteindelijk gaat het om het samenbrengen van mensen, en daar is het vuur niet bij nodig’
Verslaggeefster Somaya maakte een reportage over de Winterfair en vroeg de bezoekers naar hun mening over het laatste open vuur: