Met de kerst in aantocht probeert Leidsche Rijn alvast in de stemming te komen. Zaterdag 14 december verzamelen bezoekers zich voor een Winterfair op het Berlijnplein. De Winterfair, opgezet door BuurtWerkKamer Hart voor Leidsche Rijn, is een winterfeest met muziek, vuur, diverse kraampjes, maar vooral nieuwe verbindingen.
Het is 13.00 als de bezoekers het plein betreden. In het koude weer zoeken mensen al snel de warmte op. Kinderen roosteren marshmallows boven het vuur, terwijl de ouders zich vastklemmen aan hun Glühwein. Over het hele plein staan versierde kraampjes waar bewoners lokale producten verkopen. In de houten blokhut maken bezoekers wenskaarten en vlak er naast staat een grote tent waaronder zich winterse films afspelen.
In een kring rond het vuur delen mensen hun verhalen en ervaringen met elkaar. ‘Zo’n evenement als de Winterfair zorgt voor sociale cohesie in de buurt’, vertelt vrijwilliger van de BuurtWerkKamer Beatriz Santana. De BuurtWerkKamer is een ruimte waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, met als doel hen te activeren en daarbij een steuntje in de rug te geven. ‘Als Buurtwerkkamer willen wij ervoor zorgen dat men elkaar ontmoet en leert kennen. Zeker nu Leidsche Rijn pas echt in opbouw is en er veel nieuwe mensen binnenstromen, moet men elkaar eigenlijk nog leren kennen’, aldus Beatriz.
Ook bij de kraampjes komen verhalen en nieuwe connecties tot stand. Er staan 25 kramen op het plein: van sieraden en schilderijen tot Turkse pizza’s en broodjes. De verkopers krijgen allemaal een kraam te leen van de BuurtWerkKamer: ‘Het huren of kopen van een kraam kan best duur zijn, dus besloten we op deze manier ervoor te zorgen dat de ondernemers hun spullen gratis kunnen verkopen’, aldus Beatriz. De kramen zijn identiek, maar iedere verkoper heeft een eigen verhaal. Een van deze verkopers is Anne-Sophie, zij staat met haar kraam voor het eerst op de markt en verkoopt zelfgemaakte kaartjes: ‘Ik wil het liefst zo veel mogelijk mensen bereiken. Ik hoop dat mensen de kaartjes kopen met het idee om familie, vrienden, maar ook onbekenden te verrassen. Anne-Sophie is dankbaar dat zij de kans krijgt om hier te kunnen staan en weet wat ze de mensen wil overbrengen: ‘Ik wil graag bijdragen aan een liefdevollere wereld’.
Langzaam verlaten de bezoekers het plein en komen de gesprekken tot een eind. Vóór het podium maken de mensen hun laatste dans, totdat de rust terugkeert op het plein. Alleen het knapperende vuur is nog te horen, maar ook deze zal snel doven. De bezoekers van de Winterfair moeten namelijk afscheid nemen van het open vuur. Vanaf 1 januari 2025 mag er in Utrecht buiten geen vuur op hout meer worden gestookt. Het vuur maakt al een lange tijd deel uit van de Winterfair. De sfeervolle winterverhalen en het marshmallows roosteren boven het vuur kan men voor volgend jaar dus vergeten. Toch is Beatriz van mening dat de Winterfair meer is dan het open vuur: ‘Er zijn veel andere manieren om elkaar te ontmoeten, daar is het vuur niet bij nodig’.
Verslaggeefster Somaya maakte een reportage over de Winterfair en vroeg de bezoekers naar hun mening over het laatste open vuur.