De tafels worden gedekt, de glazen worden gevuld, de gasten komen binnen en het kan beginnen. Resto VanHarte in Utrecht Leidsche Rijn proost op vrijdag 10 januari op het nieuwe jaar en wenst iedereen een goed jaar toe. Met veel ‘moois’ op de agenda.
Bij binnenkomst kunnen mensen hun jas ophangen en worden ze ontvangen door een van de vrijwilligers. De mensen maken een praatje met elkaar, aangezien de meest elkaar niet meer hebben gezien sinds voor de feestdagen. Voor acht euro kunnen de aanwezigen een diner verwachten dat voorzien is van een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Dit gebeurt elke vrijdag, omdat deze diners er zijn voor mensen die zich eenzaam voelen en zo wordt er voor hun sociaal contact gestimuleerd.
Het dinner wordt volledig gemaakt in de keuken. De baas van de keuken is chef Danilo Mathis. Hij werkt voor de organisatie Resto VanHarte en is hier elke vrijdag te vinden in de keuken. ‘Ik begin de dag met de inkooplijst, kijk ik wat het budget is en hoeveel gasten er komen.’ Op basis van deze factoren maakt hij een ‘menuutje’, dit wordt dan vervolgens met de vrijwilligers besproken en er wordt een plan gemaakt. ‘Ik heb van alles geprobeerd, veel studies gedaan en daarbij altijd in de keuken gewerkt. Nu ben ik eigenlijk terug bij af en ik vind het ook heel leuk. Je krijgt er ook heel veel voordoening voor terug en eerlijk gezegd voelt het niet als werken, maar als een hobby. Je krijgt er heel veel waardering voor, het is heel gezellig en de mensen zijn leuk.’
Vandaag staat er het volgende op het menu; een groente soep, bruschetta, Rijst met kip en groente en tot slot yoghurt met chocola en koekjes. Er wordt getoost op een nieuw jaar door Jolanda Panis. Zij is de ‘restomanger’ van de locatie hier in Leidsche Rijn. De glazen die voor de toost geheven worden zijn gevuld met siroop en prikwater. Nu de toost geweest is komt gelijk de soep en bruschetta. Iedereen tast toe en mensen zijn in gesprek met elkaar. Bernadette Hooft is 75 en komt heel regelmatig dineren hier in het buurtrestaurant. Door de feestdagen was ze al een tijdje niet geweest. ‘Ik heb het gemist toen ik er niet was en het is goed om weer terug te zijn. Ik heb hier een paar vrienden en het is fijn die weer te zien.’ Michiel komt ook elke vrijdag avond in het buurtrestaurant. ‘Ik kom hier elke week en iedere keer zit je wel met een ander en spreek je met elkaar. Het is erg gezellig en spontaan’, aldus Michiel.
De mensen zijn klaar met de soep en bruschetta. De kommetjes en borden worden afgeruimd door de vrijwilligers. De volgende maaltijd komt al om de hoek kijken. De rijst met onder andere kip, kaassaus en groente wordt geserveerd. Iedereen tast toe en er wordt in een rap tempo gegeten. Mensen lopen langs andere tafels en praten met elkaar over van alles. Nu het hoofdgerecht door bijna iedereen is opgegeten wordt er nogmaals afgeruimd. De gasten maken zich klaar voor het dessert. ‘Een simpel toetje met creamy vanille yoghurt, wat chocolade rozijntjes, koekjes en slagroom. Een simpel, maar lekker toetje.’ Zo beschrijft chef Danilo het dessert.
Tijdens het eten van het toetje vertrekken langzamerhand wat gasten. Ze zeggen elkaar gedag of zeggen tegen elkaar ‘tot volgende week’. Het buurtrestaurant loopt leeg en wat gasten blijven nog even hangen. Als iedereen uitgegeten is worden de tafels afgeruimd en wordt de boel opgeruimd. Mensen maken buiten nog een babbeltje voordat ze gaan. Jolanda Panis spreekt over wat de mensen dit jaar van de organisatie kunnen gaan verwachten. ‘We hebben en bijzonder jaar, want de organisatie Resto VanHarte bestaat twintig jaar. Resto VanHarte hier in Utrecht kwam pas een paar jaar later. Vanwege die twintigste verjaardag van de gehele stichting gaan we komende maandag met 500 mensen van de organisatie uit het hele land dineren. Hier in Utrecht gaan we een benefietdiner organiseren op 21 mei in de Stadschouwburg, want Resto VanHarte kan niet bestaan zonder donateurs, fondsen en zonder extra geld.’
Alles is opgeruimd en de overgebleven gasten en vrijwilligers wordt verzocht naar buiten te gaan. De lampen gaan uit en het diner op de eerste vrijdagavond van het jaar is voorbij. Wat doet dit werk met jou? ‘Het ontroerd mij eigenlijk altijd, ik wordt er blij van door te zien dat mensen het gezellig hebben. Hierdoor voelt het al snel als een feestje, dit is ook de reden waarom ik dit werk doe. Het mooiste dat er is’, aldus ‘restomanager’ Jolanda Panis. Er staat dus dit jaar een hoop op de planning voor Resto VanHarte hier in Leidsche Rijn.
Bij dit nieuwsverslag zit ook een aansluitende audioreportage door Luuk Roeleven. Die kunt u hieronder luisteren.