Leidsche Rijn

Selecteer Pagina

Invloed van de btw-verhoging bij dierenweide Haarzuilens

Invloed van de btw-verhoging bij dierenweide Haarzuilens

Bron: Madelief Hemelaar

Het is een zonnige dag op de dierenweide Haarzuilens. Er staan verschillende dieren op de weide en er zwemmen eenden in de vijver. Vrijwilliger Jolanda Kwakman komt aangereden op de fiets en opent het hek. Sinds 1 januari is de btw op verschillende dierenbenodigdheden verhoogd. Ook dierenweide Haarzuilens merkt dit.

Begin 2025 meldde de NOS al het volgende: “Kinderboerderijen en dierenopvangcentra kampen met financiële problemen, mede door de btw-verhoging op bepaalde diervoeding van 9 naar 21 procent. Dit treft vooral de kleinere organisaties, die minder kunnen terugvallen op grote donateurs.” Dierenweide Haarzuilens is een kleine organisatie.  Rond de speeltoestellen lopen schaapjes rond en er loopt pluimvee in groepjes over de weide. De dieren zijn niet tam, want de weide is niet open voor bezoekers. Ze zijn overduidelijk wel mensen gewend en reageren nieuwsgierig op de aanwezigheid van Kwakman. Kwakman werkt al zeventien jaar op de dierenweide en is sinds vier jaar penningmeester bij de dierenweide.

Dat de btw-verhoging zou ingaan op 1 januari wisten ze wel, vertelt Kwakman: “Want voordat de btw-verhoging inging, hebben we al extra voer ingekocht, dat scheelt toch weer.” In het schuurtje waar spullen worden opgeslagen, liggen  meerdere zakken voer. Buiten staan de geiten rustig uit hun voederbak te eten. Op een aparte weide staan een stuk of drie geiten die drachtig zijn. Deze geiten staan apart, zo vertelt Kwakman, omdat ze bijgevoerd worden.”Al het voer is duurder geworden, maar ook bijvoorbeeld aanmaak melk voor de aankomende lammetjes is duurder geworden.” “Een concreet gevolg van de btw-verhoging is dat we er gewoon steeds meer geld aan kwijt zijn.” Kwakman schat dat ze er aankomend jaar 250 euro meer aan kwijt zijn. “Dat is natuurlijk voor een kleine stichting die het van donaties moet hebben en subsidies van de gemeente, best veel.” 

“We hebben best veel contact met andere kinderboerderijen en weides in Utrecht, zoals die in Vleuten. Dus dan gaat zoiets als een btw-verhoging best wel rond in zo’n gemeenschap. Niemand vindt het natuurlijk fijn om meer te moeten betalen.”

De voormalige penningmeester is Kees Meijer. Hij is 75 jaar en ook vrijwilliger bij de dierenweide. Meijer is betrokken geweest bij de oprichting van de dierenweide en is voorlopig nog niet van plan om te stoppen. De oprichting is dit jaar 40 jaar geleden. Ook hij zag in zijn jaren als penningmeester dat alles duurder is geworden. “Het voer wordt duurder, het stro wordt duurder, dus eigenlijk alles wordt duurder.”

Meijer woont heel dichtbij de dierenweide en kijkt dus elke dag even bij de dieren. Het hele dorp Haarzuilens geeft een liefelijke indruk door de ouderwetse huizen en rustige sfeer. De dierenweide is omringd door dezelfde huizen en geeft hierdoor een gemoedelijk beeld. De donaties voor de dierenweide komen meestal van mensen die in het dorp wonen. Over de btw-verhoging zegt Meijer het volgende: “Ik denk altijd maar zo: de regering zal het nodig hebben, maar we zijn er niet blij mee.”

 

 

Over de auteur