LEIDSCHE RIJN – Jongeren van 16 tot 25 jaar uit Vleuten-De Meern ervaren de minste stress van alle tien gemeten regio’s in Utrecht. Dat blijkt uit cijfers van Utrecht in Cijfers. Zo’n 41 procent van de jongeren in deze wijk geeft aan vaak stress te ervaren. In eerdere metingen scoorde niet Vleuten-De Meern het laagst, maar regio Noordoost. De daling roept de vraag op: voelen jongeren zich hier daadwerkelijk beter, of spelen er ook andere factoren mee?
In 2024 is Vleuten-De Meern de regio die het laagste scoort op het gebied van stress onder jongeren. Leidsche Rijn volgt op korte afstand, vrijwel gelijk met Utrecht West en de binnenstad, waar ongeveer 46 procent van de jongeren aangeeft vaak stress te ervaren. Opvallend is dat het stressniveau in Vleuten-De Meern sinds 2022 met vijf procent is afgenomen.
(De gegevens zijn verzameld door ANP/LocalFocus en gepubliceerd in Utrecht in Cijfers. De cijfers geven inzicht in het percentage jongeren (16-25 jaar) dat aangeeft vaak stress te ervaren in de verschillende Utrechtse regio’s in 2022 en 2024.)
Omgevingsfactoren
Volgens Jeroen (22) uit Vleuten merkt hij in zijn omgeving wel degelijk stress, maar ziet hij ook een afname.
Hij vertelt: “In mijn vriendengroep, waarin iedereen ongeveer mijn leeftijd heeft, hoor ik dat stress niet altijd als een groot probleem wordt ervaren. Ik merk dat er steeds meer initiatieven bijkomen die ons zouden moeten helpen hiermee om te gaan. Zelf merk ik daar nog niet veel van. Een vriend van mij die in het centrum van Utrecht woont, raakt juist erg gestrest door alle luide geluiden buiten. Dat heb ik hier niet, en daarom denk ik dat ik minder stress ervaar dan hij.”
De gemeente Utrecht investeert ondertussen in ontmoetingsplekken voor jongeren in Vleuten-De Meern. Zo zijn er plannen voor nieuwe locaties in het Archeologiepark, Haarzicht en bij Zonnedauw (Omgevingsvisie Utrecht, DUIC). Daarnaast zijn er bestaande voorzieningen, zoals de sportcontainer in het Máximapark en buurtcentra als De Weide Wereld en De Schakel, waar jongeren samen kunnen komen (DUIC, WijkConnect). Zulke plekken kunnen bijdragen aan het verminderen van stress.
Individuele ervaring
Toch laat niet elke ervaring zich vangen in cijfers. Ace van Dort uit Vleuterwijde is non-binair en merkt op dat veiligheid en acceptatie niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. “Het sentiment dat transgenders de jeugd ‘corrupt maken’ wordt in Nederland steeds vaker herhaald. Vooral onder jongeren zie je deze houding terug. Er was een studie waaruit bleek dat de acceptatie van lhbtiq+-personen op middelbare scholen juist afneemt. Transpersonen vallen hier ook onder. Dat is beangstigend. Het is al moeilijk genoeg om in een lichaam te zitten dat niet bij je past, en dan komt daar ook nog haat en geweld bij. Dat kan erg stressvol zijn.”
Hoewel de cijfers een relatief laag stressniveau in Vleuten-De Meern suggereren, vertellen statistieken niet het hele verhaal. Ze schetsen een gemiddeld beeld, maar individuele ervaringen kunnen sterk uiteenlopen. Ook in een wijk waar jongeren gemiddeld minder stress lijken te ervaren, kunnen persoonlijke omstandigheden en maatschappelijke druk voor veel mentale belasting zorgen.